Van babyboomers tot Gen Z: de kracht van 4 generaties supportprofessionals

De werkvloer is nog nooit zo divers geweest als nu, met babyboomers, generatie X, millennials en generatie Z die allemaal met elkaar moeten samenwerken. Ook als supportprofessional moet jij je aanpassen aan de uiteenlopende behoeften en verwachtingen van al die generaties. Dit kan soms best een uitdaging zijn, maar er zijn ook veel voordelen aan de diversiteit van generaties onder collega’s.  

In deze blog gaan we op zoek naar de kracht van elke generatie en hoe je als supportprofessional hier het beste gebruik van maakt. We ontdekken hoe de verschillende leeftijdsgroepen met elk hun unieke eigenschappen een team kunnen vernieuwen, verrijken en versterken. Wie weet wat jij allemaal nog kunt leren van je collega’s? 

Babyboomers – Loyaal en secuur 

De meest ervaren collega's op de werkvloer zijn vaak babyboomers, die binnenkort met pensioen gaan. Ze hebben hun sporen verdiend als secretaresse en hebben grote veranderingen gezien in hun vak. Babyboomers hechten veel waarde aan hiërarchie en autoriteit op het werk en zijn loyaal aan hun werkgever. Ze zijn vaak betrouwbaar en staan voor je klaar als je ze nodig hebt. Hoewel ze misschien niet altijd even goed overweg kunnen met de snelle veranderingen van de digitale werkomgeving, hebben ze als supportprofessional in de twintigste eeuw een flinke ruggengraat opgebouwd waar andere generaties van kunnen leren.  

Als je samenwerkt met een babyboomer, is het belangrijk om hun senioriteit te respecteren en de tijd te nemen voor het werk dat jullie delen. Babyboomers zijn minder gewend aan de moderne levensstijl waarin alles snel en gemakkelijk moet gebeuren met een paar clicks. Babyboomer supportprofessionals hebben een goed oog voor detail en zijn daarom bijzonder geschikt voor taken die veel zorgvuldigheid vereisen, zoals het voorbereiden van belangrijke vergaderingen, de uitwerking van notulen of het opstellen van belangrijke strategische documenten.  

Generatie X – Flexibel en initiatiefrijk 

Supportprofessionals van generatie X zijn uitstekende schakels tussen de meer ervaren professionals en hun jonge tegenpolen. Ze hebben een lange en diverse carrière opgebouwd die in het teken stond van veel verandering en innovatie. Deze supportprofessionals zijn daarom vaak flexibel en gaan een nieuwe uitdaging niet snel uit de weg. Verloopt een dag opeens helemaal anders dan verwacht en moeten allerlei agenda’s opnieuw worden ingedeeld? Jouw collega van generatie X weet waarschijnlijk heel goed hoe je dit het beste aanpakt. 

Autonomie en ownership zijn belangrijk voor deze generatie. Ze hechten minder waarde aan hiërarchie dan babyboomers en creëren graag ruimte voor eigen initiatief en creativiteit, waarin ze het liefst op gelijke voet samenwerken met collega’s. Deze generatie is niet bang om jou constructieve feedback te geven waar je ook echt iets aan hebt, zonder de baas te willen spelen. Jouw collega van generatie X is dus de perfecte partner om mee te sparren als het gaat om nieuwe ideeën! 

Millennials – Open minded en efficiënt 

Millennials zijn de eerste generatie die van kinds of aan zijn opgegroeid met technologie en dit heeft hen gevormd tot echte multitaskers. Werkzaamheden waarbij veel verschillende dingen tegelijkertijd moeten gebeuren, zoals bij het organiseren van een evenement, gaan hun vaak goed af. Ze zijn gewend om snel te schakelen en vinden een flexibele werkomgeving waarin ook thuisgewerkt mag worden belangrijk. Daarnaast zijn supportprofessionals van deze generatie meestal de meest open en eerlijke collega’s die je naast je hebt staan. Hiërarchie heeft bij deze generatie geen plaats. De millennial wil jou gewoon kunnen vertellen wat hij of zij denkt, ongeacht je functie. Andersom vinden ze het ook fijn als jij hen als gelijke behandelt en altijd eerlijk bent. 

Vind jij een bepaalde werkwijze omslachtig of wil je graag weten hoe je een proces kunt verbeteren? De millennial supportprofessional is vaak innovatief en denkt graag mee hoe dingen slimmer en efficiënter kunnen. En wanneer jij jouw millennial collega goed laat blijken hoeveel je haar waardeert, krijg je daar een bom aan motivatie voor terug! 

Gen Z – Digital native en razendsnel 

Sinds kort staat ook Gen Z op de werkvloer, en zij zijn de échte digital natives. Zij kunnen zich een wereld zonder social media niet meer voorstellen en dat maakt hen zeer waardevol in een werkomgeving die steeds meer digitaliseert. Deze supportprofessional weet wat nodig is om de digitale workflow zoveel mogelijk te optimaliseren. Ze zijn handig met apps en navigeren gemakkelijk binnen het bedrijfsleven waar de online wereld niet meer weg te denken is. 

De supportprofessional van Gen Z houdt van een no-nonsense approach. Je hoeft je bij deze collega’s niet in gekke bochten te wringen om je wensen duidelijk te maken. Een kort, snel berichtje volstaat. Kijk ook niet vreemd op als jij een kortaf bericht terugkrijgt, dat zijn ze nu eenmaal gewend. Supportprofessionals van Gen Z werken online écht vliegensvlug en hebben weinig instructie nodig. Moet er snel een vlucht, hotel of evenement geboekt worden? Jouw collega heeft het in een paar razendsnelle clicks voor elkaar. 

Samen sta je sterk! 

Je weet nu welke talenten en eigenschappen kenmerkend zijn voor elke generatie supportprofessional, al hoeft dat niet te betekenen dat iedereen ook echt zo is. Elke collega is uniek en je kunt een hele generatie niet in één hokje stoppen. Misschien heb je tijdens het lezen van deze blog al ontdekt dat je best wat raakvlakken hebt met andere generaties. Maak daar zeker gebruik van! Een team waarin verschillende generaties met elkaar samenwerken en elkaar de hand reiken profiteert daar enorm van. Dat betekent niet alleen dat je van elkaars talenten gebruikmaakt, maar ook dat je hiervan leert en deze skills aan je eigen repertoire toevoegt.  

Leer alles over de kracht van generaties 

Wil jij graag verder ontdekken hoe je optimaal kunt profiteren van de kennis en talenten van supportprofessionals van andere generaties? Schoevers organiseert op 13 april 2023 het Jaarlijkse Congres voor de Supportprofessional, volledig in het kader van het thema ‘De Kracht van Generaties’. Samen met inspirerende sprekers zoals voormalig dameshockeycoach Marc Lammers, generatie-expert Carmen van de Beek en bestsellerauteur Wout Plevier duik je dieper in het thema en kijk je niet alleen naar supportprofessionals van andere generaties, maar ook naar jezelf en hoe jij je eigen talenten beter zichtbaar maakt aan jouw collega’s. 

Mis deze kans niet en schrijf je in! Er zijn slechts 300 plekken beschikbaar, dus wees er snel bij. Deze investering in jezelf kost € 125,- inclusief uitgebreide lunch en netwerkborrel.