Vivian Veldman wint Secretaresse van het Jaar 2021

Na een extra jaar wachten is de nieuwe Secretaresse van het Jaar bekend: Vivian Veldman, Executive Assistant bij Sweco Nederland!  Zij wist de jury én het meestemmende publiek te raken met haar verhaal over hoe zij als co-manager de regie pakt.

Hybride event

Nadat we de verkiezing van 2020 hadden doorgeschoven naar 2021, was het dinsdagavond eindelijk zover: het Secretaresse van het Jaar-event. Dit jaar was het een hybride event. Dat betekent dat de 5 finalisten, de dagvoorzitters en de jury samen op locatie waren (uiteraard waren zij voor het event negatief getest op corona) en dat het publiek online meekeek. Op het hoogtepunt waren er in ieder geval 450 kijkers: aan het aantal stemmen vanuit het publiek te zien keken er ook veel mensen samen mee.
 
Onze dagvoorzitters Fem & Daan stelden al zingend en dansend de 5 finalisten voor. Die vertelden ons vervolgens in hun presentatie wat hun visie op het vak is, waarom het thema ‘de co-manager’ op hun lijf geschreven is, en wat zij zouden willen doen als ambassadeur van het vak.

Spannende strijd

“Wat een inspiratie. Ik heb ademloos naar jullie geluisterd,” zei Schoevers-directeur Rob Rijbroek achteraf. De 5 finalisten waren allen op hun eigen manier zo sterk dat het nog flink lastig was om een winnares aan te wijzen.
 
Juryvoorzitter Dianne van de Rijt sprak dan ook vol lof over alle finalisten. Yvette Nijenhuis werd beschreven als “echt een zegen voor haar bestuurder”. De jury prees Jeanette Harmsen om haar presentatie en sprak de hoop uit dat ze nog veel zal doen voor het vak. Erika van den Bosch kreeg complimenten over haar krachtige presentatie. “Superfijn om jou als mentor te hebben als je als jonge beroepsbeoefenaar begint.” Dana Venema werd beschreven als ‘wervelwind’, die een goede schets geeft van de toekomst en heel veel passie heeft voor haar vak.

Proactieve co-manager

Maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat is Vivian Veldman. Vivian, die op de middelbare school een beroepskeuzetest deed waaruit ‘secretaresse’ kwam, en toen tegen haar decaan zei dat dat ‘m zeker niet ging worden. “Het is maar goed dat je niet weet wat het leven je brengt,” aldus Vivian in haar presentatie: want slechts 3 jaar later had ze haar Schoevers-diploma in handen.
 
Vivian benadrukt de vrijheid van het beroep, dat je in kan richten zoals je denkt dat goed is voor jezelf en je organisatie. “Als co-manager sta ik naast mijn managers en lever ik toegevoegde waarde door het werk op te zoeken, door proactief te zijn en door mee te denken.” Ze praat mee tijdens directieoverleg, gaat mee in het hoofd van de mensen die ze ondersteunt en houdt overzicht in de chaos.
 
Volgens Vivian kun je alleen ambassadeur zijn als je er voor de volle 100% achter staat en met veel enthousiasme ergens over kunt vertellen. En na 25 jaar secretaresse zijn kan ze wel zeggen: dit is echt de meest waanzinnige baan die er is.

Authentiek én in control

Het juryrapport noemt Vivian “fris, puur, iemand die raakt, humoristisch en een authentieke persoonlijkheid, maar toch ook in control”. Vooral de zin “Ik geef de directeur het gevoel in control te zijn. Maar ik ben het, de co-manager” maakte veel indruk op de juryleden. Eerder die avond zei Dianne al over Vivian: “Jij raakt, je bent overtuigend je geeft goed weer hoe je je rol als co-manager invulling geeft.”
 
“Ik ben niet snel stil te krijgen, maar ik had dit zo niet verwacht,” reageert Vivian. “Ik vind het fantastisch, ik heb er echt heel veel zin in. Niet alleen voor mezelf maar vooral voor het vak en ook een beetje voor Sweco.” Haar advies aan beginnende supportprofessionals? “Wees altijd jezelf, en wees niet bang om fouten te maken.”

Wat betekent dit voor Vivian?

Vanaf nu is Vivian een jaar lang dé ambassadrice van het vakgebied. Eerdere winnaressen konden rekenen op veel positieve aandacht in de media, nieuwe leuke contacten in het vakgebied en een mooie toevoeging op hun cv. Ook hielden ze vaak presentaties op scholen en in bedrijven over het vak. Voor Vivian geldt ongetwijfeld hetzelfde. Verder gaat zij ook naar huis met een leuk prijzenpakket met hierin onder andere een opleidingscheque van Schoevers t.w.v. € 2.500,-.

Ook co-manager worden?

Wil jij net als Vivian succesvol worden als co-manager? Bekijk dan ons nieuwe aanbod in deze richting, zoals de training Co-management of Allround Co-manager. En wil je jezelf ontwikkelen als supportprofessional op afstand? Meld je dan aan voor onze online open avond voor Virtual Assistant en Virtual Support met workshop op 22 april!