Vivian Veldman over het winnen van de SvhJ-verkiezing: “Ik had het zó niet verwacht”

Vivian Veldman, Executive Assistant bij Sweco Nederland, is gekozen tot Secretaresse van het Jaar 2021. Hoe was het om in de finale te staan? En hoe voelt het om deze verkiezing te winnen? Vivian vertelt je in deze blog alles over haar eerste weken als dé Secretaresse van het Jaar. “De telefoon ontploft, de inbox puilt uit, LinkedIn staat op zijn kop en de aanvragen voor interviews stromen binnen.”

Eindelijk live contact

Dinsdag 13 april 2021, de dag van de finale van de Secretaresse van het Jaar-verkiezing. Het was weer een onrustige nacht, niet zozeer vanwege de spanning, wel vanwege de angst voor een positieve coronatest. Het zal toch niet gebeuren dat één van ons voortijdig afvalt en het in de finale met een, op voorhand ingestuurd, filmpje moet doen?

Gelukkig blijkt die angst ongegrond, we testten allemaal negatief en zien elkaar voor het eerst allemaal live. Yvette had ik al kort even gezien en gesproken op de dag van de halve finale. Dat we samen doorgingen naar de finale schept een band en we hadden dan ook op voorhand veelvuldig contact.

Tekst kwijt

Tja, en dan ben je in het Corendon hotel en is het vooral wachten op wat komen gaat, maar eerlijk is eerlijk, ik ben liever hier met mijn medefinalisten dan in mijn eentje thuis.

Om de beurt mogen we de ‘studio’ in voor onze dry run. Ik maak me geen zorgen, ik kan mijn presentatie namelijk dromen… denk ik. Het gaat goed totdat ik bij de foto van Bibian ben. Ik schiet vol en ben mijn tekst volledig kwijt. De spanning? Het feit dat Bibian er niet meer is? Who knows! Ik zoek mijn briefje met de tekst en herpak mezelf, het loopt weer zoals het zou moeten.

‘Niet zeuren, staan, gaan en genieten Viv!’

Dan door naar de visagie, wat een cadeautje! Eten, omkleden en klaarmaken voor de finale zijn dan de volgende stappen. Vlak voor we klaar moeten gaan zitten bedenk ik me dat de telefoons nog op vliegtuigstand moeten, dus dat doe ik nog even snel maar wordt dan geconfronteerd met een noodsignaal van mijn oudste dochter. Snel schakelen met het thuisfront levert op dat het vals alarm is dus diep in- en uitademen en let’s start the show!

Terwijl ik kijk en luister naar de presentaties van Yvette en Jeanette, merk ik dat ik mijn tekst weer aan het kwijt raken ben in mijn hoofd en dat het vooral hun informatie is die blijft hangen. ‘Lekker weer’ denk ik nog voordat ik het podium opstap, maar een inwendige peptalk doet wonderen. ‘Niet zeuren, staan, gaan en genieten Viv! Je bent al zo ver gekomen, dit kan jij!’ En of ik het kon, de jury was unaniem in haar keuze, ik mag me een jaar lang Secretaresse van het Jaar noemen!

Media-optredens en interviews

Hoe bizar, ik had het zó niet verwacht dus het duurt ook even voordat het besef landt, een dag of tig om eerlijk te zijn. Landen lukt ook niet zo goed want het is gelijk gekkenhuis. De telefoon ontploft, de inbox puilt uit, LinkedIn staat op zijn kop en de aanvragen voor interviews stromen binnen. Gelukkig heb ik deze dagen zelf een co-manager, Karin PR-adviseur binnen Sweco, en het is heel fijn dat zij het interviewgedeelte in goede banen leidt.

Woensdag (14/4) had ik een interview met het AD en was ik ’s avonds te gast in de uitzending van RTV Utrecht, Nederland komt thuis. Donderdagochtend om 07.45 uur een interview met 100% NL en ’s middags, samen met Ingrid Geul van NVD, bij Radio Salto. Vrijdag stromen er weer allerlei berichten binnen: Viv, je staat in de krant! Ja, dat weet ik, was woensdag al. Neeee joh, paginagroot in het AD! Dat is een verrassing en blijkbaar wordt de krant ook veel gelezen in de buurt, want voordeuren gaan die dag spontaan open wanneer ik langs loop met de hond: gefeliciteerd met je titel!

Nu een dikke week verder en de rust lijkt weer een beetje wedergekeerd. Dat is fijn want nu kan het echte indalen beginnen en kan ik nadenken hoe ik dit jaar een mooie invulling kan geven aan mijn ambassadeurschap voor ons vak. Eén ding is zeker, ik heb er zin in, dus bring it on, want ik ben Viv en ik ben de beste. 😉

Ook een succesvolle co-manager worden?

Wil jij net als Vivian uitblinken in je vak? Bekijk dan onze nieuwe opleidingen en trainingen co-management. In deze opleidingen leer je alles wat je nodig hebt om mee te denken en te beslissen op strategisch niveau. Op deze manier krijg je de tools in handen om een goede sparringpartner te zijn. Geïnteresseerd? Bekijk het aanbod co-management.

En heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Zij helpen je graag verder!