5 tips voor een betere werk-privébalans als Virtual Assistant

Werken als zelfstandig virtual assistant vanuit huis biedt veel flexibiliteit en vrijheid. Maar het zorgt er ook voor dat de (fysieke én mentale) grens tussen je werkomgeving en thuis vervaagt. Wanneer je daar niet bewust aandacht aan besteedt, kan dat een impact hebben op je werk-privébalans. Hoe zorg je ervoor dat je als VA je werk en privé op een gezonde manier gescheiden houdt? We geven je vijf tips: 

Wees kritisch op je to-dolijst 

Heb jij je to-dolijst aan het einde van de dag nooit af? Kijk dan kritischer naar wat je er allemaal op zet voor de dag. Het is verleidelijk om te veel hooi op je vork te nemen, zeker omdat je thuis makkelijker een extra uurtje doorwerkt. Het is beter om iets minder ambitieus te zijn en met een goed gevoel je werkdag af te sluiten, dan dat je continu op je tenen moet lopen en alsnog ontevreden bent. En houd je aan het einde van de dag toch nog tijd over voor een extra klus? Dan is dat alleen maar mooi meegenomen! 

Maak eerst de ene taak af voordat je aan de andere begint 

Vaak beginnen we aan de ene taak, gaan we toch door naar de andere, en reageren we meteen als een opdrachtgever je vraagt om ‘even’ iets op te pakken. Soms is het nodig, maar probeer dit over het algemeen te vermijden. Als je schakelt tussen verschillende taken, moeten je hersenen extra hard werken. Gevolg: je bent vermoeider, je voelt je gestrester én je bent langer bezig. Doe je taken daarom een voor een. Dan ben je efficiënter en kun je een afgesloten taak daarna meteen afstrepen, dat geeft een goed gevoel. 

Verlaat je werkplek regelmatig 

Inmiddels heb je vast al heel vaak gehoord dat je niet achter je bureau moet lunchen. Maar dat is niet het enige moment waarop je even van je scherm weg kunt. Staar bij het drinken van je koffie bijvoorbeeld even staand uit het raam (dat is ook nog eens goed voor je ogen), of ga twee minuutjes – zonder telefoon – op de bank zitten. Zo kom je meer tot rust dan door bijvoorbeeld door headlines te scrollen. En bedenk maar zo: supportprofessionals die op kantoor werken staan toch ook vaak wat langer te kletsen bij de koffieautomaat? 

Wees duidelijk naar je opdrachtgevers 

Zit je vaak ’s avonds je mail te beantwoorden, terwijl dat strikt gezien niet nodig is? Het kan lastig zijn om hiermee te stoppen omdat anderen soms van je verwachten dat je altijd ‘aanstaat’. Wil je hier verandering in brengen, dan is duidelijkheid key. Als iemand aan het einde van de dag komt met een opdracht, zeg dan dat je er morgen naar kijkt. Zo voorkom je teleurstellingen. Desnoods kun je ook iedere avond een out-of-office-melding aanzetten. 

Houd privé ook privé 

Ben jij iemand die tussendoor allerlei huishoudelijke taken doet – zoals de was, de administratie, online shoppen – en vervolgens tot laat doorwerkt om de verloren tijd in te halen? Deze methode maakt je vaak alleen maar gefrustreerder. Houd naast je werklijst ook een lijst met privétaken bij en plan die ook in. Je kunt best even de was erin gooien terwijl de koffie loopt, maar bewaar de administratie voor als je je werk voor de opdrachtgever hebt afgesloten. Hierdoor kun je je beter focussen en heb je ook een beter gevoel over jezelf. 

Meer tips voor virtual assistants 

Op zoek naar meer handige tips om je baan als VA makkelijker en vooral ook leuker te maken? Vraag het gratis Schoevers E-zine aan: de ultieme gids naar een carrière als VA! Dit online magazine staat vol met tips om vliegend van start te gaan in je carrière, inclusief persoonlijke verhalen van succesvolle virtual assistants.