“Het werken en leren spreekt me erg aan”

Lyonne Moerbeek (18) volgt momenteel de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Waarom koos ze hiervoor, en welke impact maakt deze opleiding voor haar? Lyonne: “Deze opleiding geeft je een hele goede basis.”

In de versnelde HBO Associate degree ga je één dag naar school, en werk je vier dagen. Wat doe jij naast je opleiding?

Lyonne: “Ik werk vier dagen per week bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam. Samen met vijf collega’s ondersteun ik de hele afdeling als juridisch secretaresse, en wij ondersteunen daarnaast ook nog allemaal individueel één partner als PA. Het is een superleuk jong team, ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Waarom heb je gekozen voor het volgen van de versnelde HBO Associate degree van Schoevers?

“Na mijn MBO 4-opleiding directiesecretaresse/managementassistent wilde ik wel doorstuderen en dat HBO-papiertje halen. Mijn moeder heeft ook Schoevers gedaan en is in 2017 Secretaresse van het Jaar geworden. Zij was dus al bekend met Schoevers en had hier ook veel contacten. Daarom zijn we in deze hoek gaan zoeken en samen gaan kijken naar de mogelijkheden.

Toen deze opleiding naar voren kwam, dacht ik: ik ga een keer naar de open avond. Ik heb vervolgens contact gehad met Mariska [opleidingsadviseur bij Schoevers, red.] en ik was helemaal enthousiast. Het werken en leren spreekt me erg aan, hierdoor kan ik alles wat ik leer meteen toepassen in de praktijk.”

Hoe wist je dat dit vak wat voor je was?

“Toen ik klein was, ging ik in de kerstvakantie weleens een dagje met mijn moeder mee naar haar werk. Dan mocht ik bijvoorbeeld de kast opruimen. De laatste keer dat ik met haar meeging, deed ik al een supportprofessional-opleiding en mocht ik ook wat inhoudelijke taken doen. Zo ben ik er dus een beetje ingerold.

Maar het was niet zo dat ik altijd al supportprofessional wilde worden: ik heb altijd gezegd dat ik mijn eigen drogist wilde. Ik heb daar op de middelbare school ook stage gelopen en er gewerkt als bijbaantje. Maar toen kwam ik er wel achter dat dit toch niet het beroep voor mij was, en dat ik het secretaressevak leuker vond. Toen ben ik eerst de MBO-opleiding gaan doen.”

Hoe bevalt de opleiding?

“De opleiding bevalt heel goed. Ik vind het ontzettend leuk, je leert heel veel over het vak. Ik vind het wel pittig om te combineren met vier dagen werken en vier keer in de week sporten. Ik speel hockey op hoog niveau, dat is heel leuk, maar dan wordt er wel wat van je verwacht.

Ik heb hierdoor weinig vrije tijd, maar het fijne is dat de opleiding maar anderhalf jaar duurt. Het is even knallen, en dan heb ik een mooi diploma. Hoe ik het aanpak? Ik studeer veel in de avonden en op zaterdag. En ik doe veel tussendoor.”

Wat vind je van de opleiding?

“Je leert heel veel dingen die terugkomen in het secretaressevak. Deze opleiding geeft je een hele goede basis om de dingen die je leert meteen toe te passen in de praktijk.”

Wat ga je doen als je je diploma hebt?

“Dan ben ik voor nu in ieder geval even klaar met studeren! Wie weet wat er in de toekomst gaat komen, maar eerst ga ik wat praktijkervaring opdoen. Wat ik nu doe, vind ik heel leuk. In de toekomst zou ik nog wel door willen groeien, maar ik weet nog niet precies waar naartoe. Misschien zou ik een bestuur willen ondersteunen, dat lijkt me wel heel leuk. ”

Wat zou je mensen aanraden die twijfelen over het volgen van deze opleiding?

“Begin zo vroeg mogelijk met kijken wat bij je zou passen. Uiteindelijk moet je toch beslissen, dus je kan er maar beter voor zorgen dat je niet in tijdnood komt. Ga naar de open avonden en neem contact op met studenten – zij kunnen je uiteindelijk toch het beste vertellen hoe zij het ervaren en wat ze leuk en minder leuk vinden.”

Heb je nog een tip voor startende supportprofessionals?

“Ik ben zelf ook pas net begonnen in dit vak, maar ik heb gemerkt dat als je openstaat voor nieuwe dingen en het durft te vragen als je ergens niet uitkomt, of als je iets lastig vindt, dat iedereen dan bereid is om je te helpen. Hierdoor pik je alles veel sneller op en ben je echt onderdeel van het team.

Tegelijkertijd: als je net begint, weet je bepaalde dingen juist ook weer die anderen niet weten. Ik merk dat collega’s mij bijvoorbeeld veel vragen stellen over systemen of Microsoft Office of Excel. Daar heb ik natuurlijk examen in gedaan op het MBO.”

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Wil jij net als Lyonne een opleiding volgen waarmee je impact kunt maken in je werk? Start in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.

Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer!