5 tips voor een succesvolle stage!

De stages zijn in volle gang. Dit is het perfecte moment om alles wat je tijdens je studie geleerd hebt,
in de praktijk te brengen. Nu kom je er achter wat voor soort bedrijf of functie wel of niet bij je past! Natuurlijk wil je alles uit je stageperiode halen, zodat je als persoon verder groeit. Maar hoe zorg je er voor dat deze spannende periode een succes wordt? Met deze tips laat jij een goede indruk achter en haal je het meest uit je stageperiode.

1. Werk aan persoonlijke doelen

Vanuit je studie heb je verschillende stageopdrachten gekregen. Kijk ook eens verder dan deze opdrachten. Zijn er bepaalde eigenschappen of vaardigheden waarin je verder wilt groeien? De stage
is het uitgewezen moment om dit in de praktijk te testen. Wil je bijvoorbeeld aan je organisatorische
skills werken? Geef dan aan dat je graag een evenement wilt organiseren, intern voor je collega’s of
juist voor klanten. Houd in gedachten dat je zelf veel invloed hebt op je eigen leerproces.

2. Vind een goede balans tussen je taken en stageopdracht

Bij iedere stage maak je verschillende opdrachten die je vanuit school hebt meegekregen. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt in het maken van de schoolopdrachten en je dagelijkse werkzaamheden op de stage. Blok iedere week één uurtje zodat je ongestoord aan je schoolopdracht kunt werken en er  genoeg aandacht aan kunt besteden. Belangrijk: begin op tijd! Niets is vervelender dan op het laatste moment alles snel af te raffelen. Vaak weet je aan het einde van de stage niet eens meer wat je de eerste weken hebt gedaan, omdat het zoveel indruk op je maakt.

3. Deel je eigen ideeën en toon initiatief

Je kunt je stagebegeleider positief verrassen als je zelf met ideeën komt en initiatief toont. Een frisse blik is voor zo’n bedrijf erg belangrijk en het wordt zeker gewaardeerd als je meedenkt over verschillende onderwerpen. Jij, als nieuweling ziet dingen vaak anders dan de mensen die er al jaren
werken. Vraag aan je begeleider of je afspraken of brainstormsessies mag bijwonen. Houd daarnaast
voor jezelf een document bij met positieve punten met betrekking tot de organisatie en dingen die naar jouw mening efficiënter werken.

4. Woon evenementen bij (netwerken met collega’s en klanten)

Tijdens je stage wil je een goede indruk achterlaten. Netwerken is het perfecte moment om relaties op te bouwen. Misschien is je huidige stage wel hét bedrijf waar jij jezelf over een aantal jaar ziet werken. Leer je collega’s en klanten daarom goed kennen en laat eventueel al een beetje doorschemeren wat je ambities zijn. Door je enthousiasme te laten zien zullen zij je zeker niet vergeten.

5. Kom voor jezelf op!

In de ideale stagewereld wil jij niet als stagiair(e) gezien worden maar gewaardeerd worden als échte
collega. Daar moet je wel wat voor doen! Zijn de werkzaamheden niet wat je gehoopt had of heb je
het gevoel dat je weinig leert en er veel meer uit kunt halen? Ga (tijdig) het gesprek aan met je begeleider. Bespreek wat je dwarszit en vooral wat je graag wilt leren en hoe de invulling van je stage
daar aan kan bijdragen zodat je de stage met een zelfverzekerd gevoel kunt afronden.

Je hebt je leerproces zelf in de hand. Houd in gedachten dat je meer kunt dan je zelf denkt. Met deze tips kun jij tijdens de komende stageweken een hoop mooie dingen bereiken. Succes!