Virtual Assistant worden? Deze skills heb je nodig

De vrijheid die je als Virtual Assistant hebt is groot, maar toch is de baan niet voor iedereen weggelegd. Je bent als VA meer dan een supportprofessional op afstand. Overweeg jij om je eigen bedrijf als VA op te starten? Ontdek hier of jij de juiste skills bezit die je nodig hebt om succesvol te worden als VA. 

Je bent óók ondernemer 

Als Virtual Assistant ben je niet alleen ondersteuner, maar je hebt ook een eigen bedrijf te runnen. Je bent dus niet alleen goed in je taken als supportprofessional, maar weet ook hoe je jezelf verkoopt aan de klant. Die ene ondernemer die zonder jou verdrinkt? Dat weten ze vaak zelf nog niet. Aan jou de taak om die boodschap glashelder over te brengen.
 
Jij bent onmisbaar en als VA moet je dat van de daken leren schreeuwen. Pas wel op dat je ondertussen niet zelf verdrinkt in je eigen administratie!  

Je kunt snel schakelen 

Als supportprofessional weet jij al hoe je snel moet schakelen om jouw ondersteunende werk goed te kunnen doen. Maar als Virtual Assistant moet je er nog een tandje bijzetten, want je werkt voor meerdere opdrachtgevers tegelijk. De verschillende opdrachten en systemen vergen een creatieve planning en organisatie. Je moet snel kunnen handelen en prioriteiten stellen.
 
Daarnaast wil je een opdrachtgever graag het gevoel geven dat ze altijd op je kunnen rekenen, terwijl je ondertussen hetzelfde bij andere opdrachtgevers doet. Dat kan soms best een balanceeract worden en daar moet je goed mee om kunnen gaan. Benieuwd hoe andere Virtual Assistants zorgen voor een fijne workflow? Lees het persoonlijke verhaal van VA Linda de Jong.

Je bent sparringpartner 

Omdat je als VA vaak voor kleine ondernemers werkt, ben je niet alleen iemand die in uitvoerende taken ondersteunt; samen met jouw opdrachtgever bouw je mee aan de business. Je bent niet alleen ondersteuner maar ook sparringpartner. Je adviseert opdrachtgevers, denkt mee, geeft feedback en onderneemt actie zonder dat je opdrachtgever daarom vraagt.
 
Dit alles vraagt om kennis van bedrijfsstructuren en veranderprocessen. Als VA weet je gelukkig veel van het ondernemerschap. Je weet uit eigen ervaring waar jouw opdrachtgever tegenaan loopt. 

Je bent digital savvy 

Het is vanzelfsprekend dat je als supportprofessional die uitsluitend op afstand werkt precies weet hoe de online wereld in elkaar steekt en over sterke digitale vaardigheden beschikt. Opdrachtgevers werken met verschillende systemen. Jij moet ze niet alleen snel onder de knie hebben, maar ook kunnen schakelen zonder dat je daarvan in de war raakt.
 
Stel je voor dat je per ongeluk een mail van de ene opdrachtgever naar een klant van de andere opdrachtgever stuurt… dan heb je te maken met een datalek waar helemaal niemand blij van wordt. Want ja, ook de privacywetgeving AVG moet je secuur naleven. 

Word een Virtual Assistant van Schoevers

Wil jij straks met je eigen onderneming je klanten op de beste manier ondersteunen? Met jouw Schoevers VA-diploma laat je zien dat je meer waard bent! Bij Schoevers kun je verschillende opleidingen en korte modules volgen om als VA een stevige basis te ontwikkelen, of om bepaalde skills en kennis bij te spijkeren. In september gaan onze opleidingen weer van start! Zorg jij ervoor dat je er ook bij zit?   

Gratis E-zine: jouw ultieme gids naar een carrière als VA

Op zoek naar meer inspiratie over een carrière als Virtual Assistant? Download het gratis E-zine Supportprofessional en eigen baas, zo word je Virtual Assistant!. In dit digitale magazine ontdek je alles over een baan als Virtual Assistant, inclusief waardevolle tips & tricks en persoonlijke verhalen van succesvolle VA’s.