Een van Schoevers: Linda

Linda de Jong haalde twee jaar geleden haar diploma HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. Inmiddels heeft ze als Virtual Assistant haar eigen onderneming, Lin Office Support. Hoe is het om zelfstandig als VA te werken? Wat zijn haar tips voor startende VA’s? Linda vertelt: “Je hebt echt geen tien jaar werkervaring nodig.” 

Van student tot VA 

Linda begon afgelopen juni als VA. “En vorige maand heb ik mijn vaste baan opgezegd om volledig als zelfstandige te werken. Ik ondersteun ondernemers op afstand met office support, social media, online marketing en andere zaken waar ze geen tijd of zin in hebben.” 

Het supportprofessionalvak heeft haar altijd getrokken. “Ik zei al van kleins af aan: later word ik secretaresse, net als mijn moeder. Die heeft ook Schoevers gedaan. Zelf heb ik voornamelijk voor Schoevers gekozen omdat de Schoevers-opleidingen goed staan aangeschreven. Daarnaast heeft Schoevers een goede naam bij veel werkgevers.” 

Ze volgde de HBO Associate degree Officemanagement. “Dat vond ik ideaal, want dan had ik in korte tijd mijn HBO-diploma. Ik heb veel aan alles wat ik bij mijn opleiding geleerd heb – het regelen, het notuleren, zakelijk Nederlands…” 

Werken in de praktijk 

Na haar opleiding ging Linda aan de slag als managementassistent bij een internationaal bedrijf. “Ik ondersteunde zowel de directeur van Nederland als die van Europa. Het was een superleuke baan, want eigenlijk was ik een soort PA – ik hielp ook met privétaken. Maar uiteindelijk was er te weinig te doen voor 40 uur. En ik houd van lekker werken.” 

Ze stapte over naar de politie, waar ze het ook ontzettend naar haar zin had. “Het was heel druk, ik deed aan heel complex agendabeheer. Alles wat ik bij Schoevers had geleerd, kwam in die functie wel echt aan bod.” 
 
Niet alleen in haar dagelijkse werk profiteerde ze hiervan, ook bij het solliciteren. “Mijn Schoevers-diploma was ook wel echt de reden dat ik die functie als managementassistent kreeg. En bij de politie werd ik ook gekozen uit zeventig aanmeldingen. Dat kwam wel echt door Schoevers – ik heb het nagevraagd!” 

VA voor een PA 

Op het moment dat Linda bij de politie startte, zat Nederland nog middenin een lockdown. “Dat werken op afstand beviel me eigenlijk wel goed. Ik ben heel zelfsturend en houd ervan om dingen zelfstandig op te pakken.” 

Ze vervolgt: “Toen merkte ik dat het begon te kriebelen om voor mezelf te beginnen. Zonder corona had ik misschien nooit ondervonden hoe fijn het was om thuis te werken en zelf je tijd in te delen. In februari ben ik gestart met een VA-cursus. In juni dacht ik: nu ben ik er klaar voor. Ik schreef me in bij de KvK. Mijn eerste opdrachtgever was mijn vader.” 
 
Hierna begon het balletje te rollen. “Ik kreeg steeds meer aanvragen en opdrachten door LinkedIn en mijn website. Dat werd wel druk naast een baan. In augustus liep het zo goed, dat ik heb besloten mijn baan op te zeggen. Ik had inmiddels zoveel opdrachtgevers dat ik genoeg kon werken en net zoveel verdiende als in loondienst.” Een van haar opdrachtgevers is een wel heel bijzondere: “Ik ondersteun ook een PA die een VA zocht! Zij is heel druk, dus ze schuift weer taken aan mij door.” 

Vrijheid en ontwikkeling 

Het grote voordeel van het werken als VA? “Ik heb zoveel vrijheid. Ik kan zelf weten voor wie ik werk en wanneer ik werk. Soms ben ik de hele ochtend met de paarden bezig, ga ik in de middag werken en werk ik in de avond door. Zo deel in mijn werk in op basis van mijn privésituatie. Dat vind ik superfijn aan op afstand werken.” 

Toevallig heeft ze net een grotere interim-opdracht aangenomen van 4 dagen per week. “De komende maanden worden dus wat drukker, maar het is zo’n toffe kans en ik zit nergens aan vast. Daarna kan ik het weer rustiger aandoen.” 

Een andere reden waarom Linda zo graag als VA werkt, is dat ze zoveel leert. “Bij iedere opdrachtgever doe ik weer wat nieuws. Soms weet ik even niet hoe iets zit, dan zoek ik het op en heb ik weer wat geleerd. Je ontwikkelt je razendsnel.” 

De juiste workflow 

Zitten er ook nadelen aan deze baan? “In het begin was het wel even zoeken naar een fijne workflow. Ik heb nu met mijn opdrachtgevers afgesproken dat zij elke maandag doorgeven wat er die week gedaan moet worden. De acties die moeten plaatsvinden deel ik vervolgens voor mezelf in. Spoedjes pak ik tussendoor natuurlijk ook gewoon op.” 

Een ander nadeel: “Ik had een keer een klant die steeds niet betaalde. Dat is wel een dingetje als ondernemer, want je krijgt niet elke maand salaris op je rekening gestort. Als iemand niet betaalt stuur ik een herinnering, maar zulke opdrachtgevers gooi ik er uiteindelijk uit. Ik wil alleen samenwerken met mensen die mij waarderen.” 

Een goeie klik en goede communicatie is voor Linda heel belangrijk. “Het moet voor beide partijen een leuke samenwerking zijn. Eens in de zoveel tijd evalueer ik met opdrachtgevers hoe het gaat. Het is belangrijk dat je open en eerlijk naar elkaar bent. En soms kun je beter een samenwerking stopzetten. Dan komt er wel weer een nieuwe voorbij.” 

‘Doe het gewoon’ 

Heeft ze nog tips voor de mensen die twijfelen om voor zichzelf te beginnen als VA? “Ik zou echt aanraden om er een opleiding voor te volgen. Hoe moet je een website opzetten? Wat moet je met social media? Hoe werk je op afstand, hoe werk je in de cloud? Het is heel fijn als je die stappen krijgt aangereikt. Ik heb er heel veel aan gehad.” 

Haar tweede tip: “Doe het gewoon. Schrijf jezelf in bij de KvK, maak die website, wees zichtbaar op social media.” Ze vindt het belangrijk om mee te geven dat je in tegenstelling tot wat veel mensen denken, echt niet eerst jarenlang in loondienst hoeft te werken. “Ik heb ondervonden dat je geen tien jaar werkervaring nodig hebt om voor jezelf te beginnen. Ik heb al best snel na mijn Schoevers-opleiding deze stap gemaakt. Zelf heb ik eerst twee jaar in loondienst gewerkt en dat heeft me veel gebracht, maar ik denk dat je ook direct na je studie kunt beginnen. Je gaat als VA zoveel ervaring opdoen, je leert iedere dag superveel.” 

Gratis E-zine: jouw ultieme gids naar een carrière als VA

Op zoek naar meer inspiratie over een carrière als Virtual Assistant? Download het gratis E-zine Supportprofessional en eigen baas, zo word je Virtual Assistant!. In dit digitale magazine ontdek je alles over een baan als Virtual Assistant, inclusief waardevolle tips & tricks en persoonlijke verhalen van succesvolle VA’s.