Dat is er een van Schoevers: Marjolein

Schoevers-alumna Marjolein Erwich werd in 1995 gekozen tot Secretaresse van het Jaar. Tijdens de verkiezing bleek ze een wel héél vooruitziende blik te hebben met haar voorspelling over hoe we 25 jaar later zouden werken…

Schoevers-familie

“Van mijn dochter ontving ik een berichtje over de rubriek. Ze haalde in 2020 haar HBO bij Schoevers en heeft nu ook een superbaan. Zelf heb ik de Schoevers-opleidingen Directiesecretaresse en vervolgens Europees Secretaresse (ESA) gevolgd in een oud, zeer sfeervol pand in de Stationsstraat in Tilburg. Destijds de enige Schoevers-opleiding in het zuiden, dus voor Brabant, Limburg en Zeeland.
 
De heer en mevrouw Lelie leidden daar met strakke hand de opleiding Europees Secretaresse. Ik herinner me nog dat de heer Lelie naar de Secretaresse van het Jaar-verkiezing was geweest en daarover vertelde. Ik dacht toen: wauw, als je daaraan meedoet, dan moet je wel heel bijzonder en goed zijn...”

Secretaresse van het Jaar 1995

“Ik heb hier mijn diploma gehaald, inclusief steno Nederlands, Engels en Duits. Dat gebruik ik overigens nog dagelijks (heerlijk geheimschrift tijdens het notuleren of korte snelle note). Daarna vond ik een topbaan waarbij ik uiteindelijk, naast de directe rechterhand van de CEO, ook verantwoordelijk was voor de marketing & pr en onderdeel was van het managementteam en heel Europa doorreisde.
 
Toen mijn CEO zei dat hij mij op wilde geven voor de Secretaresse van het Jaar-verkiezing 1995, gaf ik aan dat niets voor mij te vinden, maar ik vond het wel een compliment. Uiteindelijk heb ik toch meegedaan en ben ik het ook geworden. Ik heb een fantastische tijd gehad. De rode draad in mijn presentaties, die ik in mijn ambtsjaar 1996 gaf op scholen, bedrijven, clinics enzovoort was steeds: ‘Blijf dicht bij jezelf en durf vooral fouten te maken want niemand is foutloos aan de top gekomen’.”

Voorspellende blik

“Bijzonder bij de Verkiezing was dat de laatste 5 kandidaten de vraag ‘Hoe communiceert de secretaresse over 25 jaar?’ kregen. De jongere generatie kan zich hier natuurlijk niets bij voorstellen, maar destijds was internet nog iets totaal nieuws. Maurice de Hond kwam aan ons uitleggen wat internet was en wat het je allemaal kon gaan bieden.
 
Alle andere genomineerden gingen uitgebreid in op internet en wat het kon brengen. Ik veranderde de vraag in ‘Hoe communiceert de secretaresse vanuit haar luie stoel thuis?’. Dit was deels gebaseerd op de nieuwe reclame van Wehkamp: bestellen vanuit je luie stoel thuis met je vaste telefoon.
 
Ik gaf aan dat het ons alles kon brengen en dat we dus vanuit onze ’luie stoel’ thuis konden werken. Maar ik visualiseerde ook wat we dan zouden missen en dacht aan het praatje bij het koffiezetapparaat of de kopieermachine, oftewel het persoonlijk contact met je collega's. 
 
Hiermee ben ik dus Secretaresse van het Jaar 1995 geworden. Voor mij is het nu bijzonder om te zien dat mijn voorspelling 25 jaar later uitgekomen is. Thuiswerken is geen probleem, maar wat mis je dan het meest? Het persoonlijke contact!”

Opleidingen en trainingen voor vanuit huis werken

Wil jij ook aan de slag met ondersteuning bieden vanuit je ‘luie stoel’ en meer leren over ondersteuning bieden op afstand? Bij Schoevers vind je verschillende opleidingen en trainingen waarmee je jezelf hierin ontwikkelt. We hebben zowel aanbod dat is gericht op ervaren supportprofessionals die nu online willen werken, als voor mensen die eerder in een ander vakgebied werkten. Bekijk het aanbod.
 
En heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 - 7 506 140 of stel je vraag online. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag.