Wat Vivian Veldman startende supportprofessionals wil meegeven

Door Vivian Veldman-Erlemeyer
 
Iemand vroeg mij laatst: ‘Wat zou je de supportprofessional die net start willen meegeven? Of anders gezegd, wat had jij graag willen weten toen je net startte met werken als supportprofessional?’ Goh, wat een vraag, dacht ik.

Erken je fouten

Was er iets wat ik had willen weten toen ik startte met werken? Ik wist toch immers alles al, ik had mijn diploma directiesecretaresse van Schoevers in the pocket, dus wie moest mij nog iets leren?

De kennis was er misschien, maar de ervaring ontbrak. Want je leert natuurlijk pas door het te doen. En groeien in je vak doe je ook door het maken van fouten en van deze fouten te leren. Het geeft niet wanneer je een fout maakt, als je maar erkent dat je een fout hebt gemaakt en zorgt dat het een volgende keer niet weer gebeurt.

Iedereen maakt fouten. En hoewel je ze liever niet maakt, word je er echt alleen maar beter door. Je hebt immers een voorbeeld van hoe het niet moet.

‘Dat zou ik nooit kunnen’

Ik dacht dat ik alles wel wist, maar in de praktijk bleek timemanagement toch echt nog niet helemaal in mijn vingers te zitten. Regelmatig vroeg ik me af hoe andere assistants dit toch deden. Hoe zij hoofdzaak van bijzaak wisten te scheiden, maar meer nog: hoe zij in control waren over hun werkdag. Ik kon echt met bewondering kijken naar het gemak waarmee zij hun werk deden en niet blikten of bloosden wanneer 5 minuten voor de deadline de boel toch weer anders moest.

Dat zou ik nooit kunnen, dacht ik. De praktijk wees echter uit dat ook ik groeide in mijn rol als assistente. En we weten allemaal waar dat uiteindelijk naar toe heeft geleid.

4 tips voor startende professionals.

Dus in het kort, wat ik jou als newbie supportprofessional graag zou willen meegeven:

  • Wees niet bang om fouten te maken;
  • Wees jezelf;
  • Blijf jezelf ontwikkelen;
  • Denk als Pippi: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! (al schijnt die uitspraak helemaal niet van Pippi Langkous te zijn, maar dat is stof voor een andere blog)
 

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Ga jij starten als supportprofessional? En wil je net als Vivian impact maken in je vak? Begin dan in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.
 
Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze 
open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer.