Een krachtige competentie: Persoonlijk leiderschap

Jouw baan als supportprofessional draait om meer dan alleen kennis en vaardigheden. Het verschil maak je met krachtig persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie, zodat ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dat precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie? 

Het belang van persoonlijk leiderschap voor supportprofessionals 

Persoonlijk leiderschap gaat over het nemen van de regie over jezelf. In je werk betekent dit dat je zelf bepaalt hoe je iets aanpakt, initiatieven neemt en je uitspreekt als je het ergens niet mee eens bent. Je neemt verantwoordelijkheid en maakt bewuste keuzes, waardoor je meer invloed uitoefent binnen je organisatie. 

Als supportprofessional is het essentieel dat je niet blindelings doet wat je wordt opgedragen. Je bent vaak een schakel tussen verschillende personen en hebt daardoor vaak een uniek overzicht over situaties. Het is dus cruciaal dat je je visie deelt en bijdraagt aan een effectieve bedrijfsvoering. Juist in jouw positie ben je in staat om met initiatieven te komen, verbeteringen aan te dragen en proactief werkzaamheden op te pakken. Wie over persoonlijk leiderschap beschikt, kan dit. 

Stel je voor dat je als supportprofessional werkt in een bedrijf waar je merkt dat de communicatie tussen verschillende afdelingen niet soepel verloopt. In plaats van dit probleem te negeren, neem je het initiatief om een vergadering te organiseren waarin je je zorgen uit en suggesties doet voor verbetering. 

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap? 

Je kunt persoonlijk leiderschap vergroten door vaker je verantwoordelijkheid te nemen. Probeer te bedenken in welke situaties je eigenlijk gewoon doet wat je wordt opgedragen, in plaats van zelf met ideeën te komen. In sommige gevallen is dit wel zo makkelijk of zelfs handig voor alle partijen. Maar in andere gevallen wringt het, omdat je ergens weet dat jij het anders zou willen aanpakken. Probeer in deze situaties verandering aan te brengen door initiatief te nemen en je ideeën te delen. Begin klein: je zult zien dat mensen blij zijn met je input en dat je al snel meer durft. 

Als je merkt dat een bepaald proces in je organisatie inefficiënt is, kun je een voorstel doen om het te verbeteren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het voorstellen van een nieuwe softwaretool die taken kan automatiseren, of het voorstellen van een nieuwe workflow die de productiviteit kan verhogen. 

Groeien in persoonlijk leiderschap 

Wil jij je verdiepen in persoonlijk leiderschap? Dan kun je hier bij Schoevers verschillende trainingen voor volgen. Bijvoorbeeld de training Persoonlijk Leiderschap. In deze training krijg je handvatten om zelf de regie te nemen over projecten en situaties. Deze handvatten kun je direct in je eigen werk inzetten. Zo krijg je meer voor elkaar. Of kies voor het trainingsprogramma Persoonlijk Leiderschap en Effectiviteit. Hierin ontwikkel je je leiderschapstalenten en leer je bewust je persoonlijke krachten in te zetten. Door inzicht te krijgen in je eigen functioneren ontstaan kansen om je gedragspatronen te veranderen. Hiermee kun je met inspiratie aan de slag in zowel je werk als privéleven.