“Wat ik leer in de opleiding, neem ik meteen mee in mijn werk”

Rianne Schardam volgt momenteel de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Tijdens deze én haar voorgaande MBO-opleiding heeft ze al heel wat werkervaring opgedaan: onder andere als PA, Office Assistant en binnenkort als directiesecretaresse. In Schoevers Talks vertelt ze je de komende tijd alles over haar werk én opleiding, en de positieve impact die die combinatie op elkaar heeft. Maak kennis met haar in dit interview. Rianne: “Privéregelklusjes vind ik eigenlijk het leukste.”

Leren en werken

Momenteel volgt Rianne de versnelde HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. In dit werk-leertraject volgt ze 1 dag per week les, en gaat ze 4 dagen naar haar werk.
 
Rianne: “Ik wist al op mijn 16e dat ik dit vak in wilde en dat ik dan bij Schoevers wilde studeren. Ik vond Schoevers altijd al een mooi merk. Het heeft een bepaalde status. Maar toen ik van de mavo afkwam, was een Schoevers-opleiding niet haalbaar, omdat het een particuliere opleiding is. Dus ik besloot om eerst naar het MBO te gaan voordat ik naar Schoevers zou gaan. Toen ik mijn MBO-diploma behaalde, wilde ik graag doorleren, maar ik zag mijzelf niet nog drie tot vier jaar voltijd studeren. Daarom koos ik voor de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Ik kan de deeltijdstudie nu wel betalen, omdat ik een goede baan met een goed salaris heb en de studie in delen betaald wordt.”

Geen sleur

Rianne heeft al veel werkervaring voor iemand van 22. “Met stages meegerekend heb ik al vijf jaar werkervaring. Ik ben erg jong begonnen met werken. Mijn docenten stimuleerden mij om een goed stagebedrijf te zoeken in een branche waar ik wellicht in wil blijven werken. Dit heb ik gedaan en zodoende begon ik als managementassistent.”
 
Toen Rianne begon met de studie bij Schoevers en haar eerste echte baan zocht, werd ze Personal Asisstant. “Dat was heel erg leuk en zie ik nog steeds als droombaan, maar toen kreeg ik een aanbod als Office Assistant bij Schoevers Professionals en ik dacht: ik ben gek als ik dit niet doe. De functie omvatte ontzettend veel verschillende dingen: van administratie tot facturatie en verloningen tot het redigeren van kandidaatprofielen en het bijhouden van de social media. Ook had ik contact met de kandidaten, dat vond ik het leukste.”
 
Rianne is behoorlijk ambitieus en kijkt graag vooruit. Inmiddels heeft ze weer een nieuwe baan: binnenkort begint ze als directiesecretaresse.

De impact van werk en opleiding combineren

Hoe sluit de opleiding aan bij haar werk? “Mijn opleiding sluit ontzettend goed aan bij mijn werk. Ik krijg les op vrijdag. Die lessen gaan bijvoorbeeld over zakelijk Engels, marketing of communicatie. Ik kan dit meteen meenemen in mijn werk.”
 
Ze legt uit: “Voor Schoevers Professionals wilde ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vacatures sneller gevonden werden. Ik heb in mijn opleiding kennis opgedaan over marketing, waardoor ik makkelijker kon schakelen met het marketingteam van Schoevers en met hen in gesprek kon over een oplossing.”

Het verschil maken als PA

Inmiddels heeft Rianne verschillende facetten van het supportprofessionalvak verkend. Wat maakt het werk als Office Assistant anders dan Personal Assistant of managementassistent? “Als managementassistent ben je de sparringpartner op zakelijk gebied en als Personal Assistant sta je ook op persoonlijk vlak voor iemand klaar en neem je alle randzaken weg.”
 
Van alle banen die ze tot nu toe gehad heeft, paste die van PA het beste bij haar. “Privéregelklusjes vind ik eigenlijk het leukste. Zoals een kappersafspraak inplannen, of juist weer KLM bellen voor een omboeking.” Het is een baan waarin ze echt het verschil kan maken voor iemand. “Ik ondersteunde bijvoorbeeld iemand die het heel moeilijk vond om zijn eigen leven in te plannen. Hij zei ‘ja’ tegen alles en iedereen, dus had hij ineens vijf meetings tegelijk. Als Assistant neem je het contact vaak over en kun jij voor iemand inschatten of hij/zij echt bij een meeting aanwezig moet zijn.”
 
Als je dit ook wil doen, welke eigenschappen moet je dan hebben? Rianne: “Je moet flexibel, oplossingsgericht, dienstverlenend en sociaal zijn.”

Oppakker en doorpakker

Wat ziet Rianne zelf als haar sterkste kant? “Oeh, ik denk plannen en organiseren. Routebeschrijvingen opzoeken, vluchten boeken… dat regel ik wel.” Organiseren is volgens haar echt iets dat in je moet zitten. “Je kunt het wel aanleren, maar als je ambitie daar niet ligt, dan wordt het nooit zo zorgvuldig.”
 
Rianne noemt zichzelf een ‘oppakker en doorpakker’. “Ik kan mijn tijd goed verdelen, ik vergeet niet snel wat de prioriteiten zijn en mijn to do-list is voor vrijdag bijna altijd leeg.” En wat zou ze nog wel verder willen ontwikkelen? “Mijn communicatieskills. Ik heb soms moeite met het vinden van de juiste woorden, terwijl ik weet wat ik wil zeggen. En Engels, want dat is ook heel belangrijk in mijn werk.”
 
Is er ook iets wat ze simpelweg stomvervelend vindt aan het vak? “Het notuleren van meetings waar geen besluiten uit komen, maar ook de vooroordelen die nog altijd aan het vak kleven, je wordt door sommige mensen nog steeds als voetveeg gezien.”

Een goed netwerk

Rianne hecht veel waarde aan netwerken. Zo probeert ze contact te houden met (ex-)collega’s via LinkedIn. “En als ik een verzoek krijg van iemand die ik niet ken, dan wijs ik diegene niet standaard af.” En het netwerken loont: ze heeft haar tweede stage via-via gevonden en door het fijne contact met haar studiecoach bij Schoevers heeft Rianne informatie opgevraagd voor de functie bij Schoevers Professionals.

Events organiseren in het buitenland

Haar favoriete werkherinnering? “Het organiseren van evenementen. Ik vind het geweldig om een klantendag of bedrijfsbezoek in het buitenland te organiseren.”
 
Rianne heeft een hele duidelijke toekomstvisie: “In de toekomst zou ik het heel leuk vinden om mijn eigen eventbureau te starten, voornamelijk gericht op bruiloften en geboorten,” vertelt ze. “Het lijkt mij onwijs leuk om zowel in Nederland als in het buitenland te werken, dus dat ik niet gebonden ben aan een vaste plek. Ik zou het leuk vinden om bijvoorbeeld een trouwlocatie in Italië of Spanje op te zetten.”
 
Het supportprofessionalvak past bij haar, vertelt Rianne. “Over vijf jaar doe ik het nog steeds met veel plezier. Ik zou zeker niets anders willen doen. Ja, ik wil meer de kant van de events op, maar dat is natuurlijk ook veel regelen en organiseren.”

Meer van Rianne

Benieuwd wat Rianne nog meer te vertellen heeft over haar werk en opleiding? Volg haar op InstagramLinkedIn, Facebook en YouTube voor de Schoevers Talks-vlogs. Hierin ontdek je hoe haar dagen eruitzien, wat ze leert in haar opleiding, en nog veel meer!

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Wil jij net als Rianne een opleiding volgen waarmee je impact kunt maken in je werk? Start in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.
 
Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer!