“In deze opleiding ga je echt de diepte in”

Anne Marie Rip is Team Assistant bij Nadorp Bedrijfsmakelaars B.V. in Den Haag. Ze werkt hier vier dagen per week: op de vrijdagen volgt ze de versnelde HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. Hoe bevalt deze opleiding? En hoe helpt de opleiding haar om impact te maken in haar werk?

Werkzaamheden

Anne Marie werkt als Team Assistant. Een medestudent van haar opleiding werkt bij hetzelfde kantoor in dezelfde functie. “Dan is er nog een officemanager, met z’n drieën vormen wij het secretariaat van Nadorp Bedrijfsmakelaars.” Daarnaast zit Anne Marie in een team van makelaars. “Ik ben eigenlijk pas net begonnen, maar langzaamaan krijg ik steeds meer taken. Bijvoorbeeld een huurovereenkomst maken, nota’s opstellen, afspraken inplannen en de telefoon aannemen. Ook zijn we net overgestapt naar een nieuw CRM-systeem. Ik heb geholpen dat te vullen en ik moet er nu voor zorgen dat het netjes blijft,” vertelt ze. “Daarnaast ben ik ervoor verantwoordelijk dat alles netjes en bijgevuld is, dat er bezoek wordt ontvangen, dat soort dingen.”

Anne Marie heeft deze baan gevonden via Schoevers Baanbemiddeling. “Ik werk nu in een heel andere branche dan waar ik mijn vorige vier stages liep, maar ik heb het onwijs naar mijn zin.”

Werk uit handen nemen

Anne Marie maakte al jong kennis met het vakgebied. “Een aantal jaar geleden bedacht ik me: wat zou ik nou echt willen, wat zou ik nu écht leuk vinden? Mijn vader heeft een eigen bedrijf. Al sinds ik 12 ben doe ik daar dingen voor, van schoonmaakklusjes tot serieuze werkzaamheden op kantoor.” Anne Marie ontdekte hierdoor dat managementondersteunend werk goed bij haar paste.
 
“Ik houd er heel erg van om werk uit handen te nemen van mensen die het megadruk hebben. Maar ook mensen gastvrij ontvangen, het contact met de klant, een visitekaartje zijn voor de organisatie, dat soort dingen vind ik heel leuk.”

Keuze voor de versnelde HBO Associate degree

Voordat Anne Marie begon aan de HBO Associate degree Officemanagement, haalde ze eerst haar MBO-diploma op het Hoornbeeck College in Gouda. “Ik vond het onwijs leuk, maar ik zei altijd: na mijn opleiding ga ik meteen werken. Ik was daarin eigenlijk zowat de enige, want iedereen uit mijn klas wilde doorleren. En ik dacht, nee hoor, ik ga gewoon lekker werken,” vertelt Anne Marie.
 
Toen kreeg ze van haar SLB’er een mail doorgestuurd over de open avond van Schoevers. Eigenlijk was ze niet van plan om daar iets mee te doen, maar ze keek toch even. “De inhoud en de vakken spraken me echt aan. Ik heb overlegd met mijn ouders. Toen dacht ik, weet je wat, ik ga gewoon naar de open avond, die was toen natuurlijk online. Daarna had ik toch een sterker gevoel van ‘dit wil ik’, maar aan de andere kant was ik ook aan het twijfelen. Mijn vader had me namelijk ook al aangeboden dat ik fulltime bij hem op kantoor kon werken. Na veel wikken en wegen heb ik toch besloten om deze opleiding te gaan doen.”
 
Wat waren haar redenen om er toch voor te gaan? “Wat me vooral aansprak, was de combinatie van werken en leren én dat de opleiding maar anderhalf jaar is. Dat is hartstikke te overzien. Als het een fulltime opleiding was, dan had ik het niet gedaan. Het speelde natuurlijk ook mee dat de opleiding van Schoevers is en Schoevers heeft toch een bepaalde naam en status. Ik dacht: wat verlies ik hiermee? Het staat hartstikke goed op je cv en je hebt toch weer een extra diploma in de pocket.”

Werken én studeren

De opleiding bevalt goed, vertelt Anne Marie. “Het is wel echt aanpoten, zeker in combinatie met vier dagen werken. Dat onderschat je soms wel. Je moet wel echt gemotiveerd zijn om het vol te houden. Zeker omdat je net met werken begint, is het heel vermoeiend. Maar het scheelt veel als je goed oplet in de les. En de docent past de lesstof goed op het tempo aan.”
 
En dan moet er ook nog gestudeerd worden. Anne Marie doet dat zelf het liefst ’s avonds na haar werk. “Zo heb ik de weekenden vrij. Je moet voor jezelf beslissen hoeveel je thuis doet. Ik zorg er ook voor dat ik ruim van tevoren begin met het voorbereiden op tentamens, dat ik een goede planning maak.”
 
Inmiddels heeft Anne Marie twee vakken afgerond en al een aantal verschillende docenten gehad. “Ze hebben veel kennis van het vak en zijn erg aardig. Wat ik fijn vind, is dat ze veel voorbeelden kunnen geven over waar ze gewerkt hebben en hoe ze dat hebben ervaren. Dat kun je dan naar je toe trekken. Er verandert veel, maar veel is nog steeds actueel. En het is ook leuk om te horen hoe het vroeger ging.”

Impact maken

Anne Marie volgde de opleiding direct na haar MBO-opleiding. “Het voordeel is dat ik hiervoor al een managementassistentopleiding heb gedaan, dus ik heb veel dingen al gehad in mijn vorige opleiding,” vertelt Anne Marie. “Alleen in deze opleiding ga je meer de diepte in. Je ontwikkelt een helicopterview: je gaat niet simpelweg doen wat iemand zegt, maar leert zelf bedenken wat je kunt doen.”
 
Merkt ze nu al dat ze in haar werk iets heeft aan de opleiding? “In een organisatie heb je bepaalde structuren en termen die worden gebruikt. Door de opleiding kan ik beter meepraten. Sommige opdrachten kun je ook echt op je eigen organisatie betrekken. Dan ga je daar bewuster naar kijken en onthoud je de stof ook beter, omdat je een actueler voorbeeld hebt.”
 
Ze vervolgt: “Het werkt twee kanten op: wat je leert in je opleiding kun je meenemen in je werk, en wat je in je werk ziet, daar kun je het dan weer over hebben in de les.” Haar docenten helpen haar ook om die vertaling te maken: “Ik kan hele gerichte vragen stellen. Als ik wil weten hoe je bepaalde onderwerpen specifiek kunt toepassen op een makelaarskantoor, kan ik dat aan docenten vragen.”
 
Wat wil ze bereiken in de toekomst? “Ik wil het vak écht onder de knie hebben. En ik zou graag leiding willen geven, ik wil officemanager worden. Ik zie mezelf wel als officemanager die andere secretaresses aanstuurt.”

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Wil jij net als Anne Marie een opleiding volgen waarmee je impact kunt maken in je werk? Start in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.
 
Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer!