“Het is fijn om je één dag per week even met andere dingen bezig te houden”

Merel van der Sluijs is Personal Assistant. Daarnaast volgt ze één dag per week de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Waarom koos ze hiervoor? En hoe is het om te leren en te werken tegelijk? En hoe helpt haar opleiding haar impact te maken in haar werk?

Steeds meer oppakken

Merel is de PA van de directeur van meerdere bv’s gerelateerd aan de bouw. “Het bouwbedrijf waar ik werk, is een sterk groeiende bouwinnovator,” zegt Merel. “De organisatie gelooft in de verduurzaming en digitalisering van de traditionele bouw, door nieuwe bouwtechnologieën te ontwikkelen en te realiseren.” Hierbij kan ze veel zelfstandig doen. “Ik word ook echt betrokken binnen de organisatie.”
 
Zij is de eerste – en enige – PA in dit bedrijf: “Mijn functie was er nog niet, dus ik heb hem voor een groot deel zelf moeten creëren. Ik ben nu vier maanden werkzaam en merk dat ik in mijn rol groei. Ik ontwikkel mezelf en kan steeds meer oppakken.”

Brede basis

Vroeger had Merel wat meer moeite met leren dan de gemiddelde leerling uit haar klas, vertelt ze. “Maar ik ben altijd blijven leren. Uiteindelijk heb ik voor de MBO-opleiding tot managementassistent gekozen. Ik dacht, dit is een goede basis, hier kan ik veel kanten mee op.”
 
Ze legt uit: “Wat ik zo leuk vind aan dit vak, is dat je het overal kunt doen. Als je kleding interessant vindt, kun je in de kledingbranche werken, maar als je geïnteresseerd bent in de bouw, kun je werken bij een bouwbedrijf.”
 
Merel koos voor deze HBO Associate degree van anderhalf jaar om het werken en het leren te kunnen combineren. “Bij Schoevers krijg je veel begeleiding en als je klaar bent, heb je een mooi diploma. Het is heel breed en biedt veel kansen. En als ik toch nog verder wil leren, dan kan dat alsnog. Juridische beroepen spreken mij bijvoorbeeld ook erg aan,” zegt Merel. “Wat ik fijn vind, is dat je tegelijkertijd werkervaring opdoet én bijleert. En dan krijg je ook nog een Schoevers-diploma. Wat wil je nog meer?”

Lekker afwisselend

Hoe bevalt het studeren bij Schoevers? “Ik vind het heel fijn, en ik merk dat anderen uit mijn klas dat ook vinden. Wij hebben les op woensdag, dat voelt even als een break van de week, terug naar school. Het is een goede afwisseling met de werkdagen.”
 
Volgens Merel gaat het allemaal best snel. “Maar de stof is goed te doen, als je ervoor zorgt dat je het zelf bijhoudt, de leerdoelen worden aangegeven via e-Connect,” zegt ze: “Ik vind dat de lessen een fijn ritme hebben. Je hebt altijd twee vakken tegelijk, en dat zijn dan twee vakken die niet op elkaar lijken. Nu hebben we bijvoorbeeld Engels en Klantgerichte communicatie en presentatie. Zo loopt er niet te veel door elkaar maar blijft het lekker afwisselend.”

Werken aan een impactvolle toekomst

Hoe pakt ze het studeren zelf aan? “De bal ligt vooral bij jezelf, al heb je natuurlijk wel je studiecoach en begeleiders die je helpen. Ik werk zelf altijd vanuit de leerdoelen voor de examens. Het kost wel discipline om het zelf te doen. Maar als je er een van Schoevers wil zijn, moet je die discipline natuurlijk wel hebben.”
 
Goed opletten in de les scheelt volgens Merel ook al veel. “Een docent vertelde bijvoorbeeld hoe hij zichzelf online in de markt zet als zelfstandige. Ik pik daar dan meteen uit hoe ik dat in kan zetten voor het bedrijf waar ik werk.”
 
Ze vervolgt: “Het is geen standaardopleiding, ook vanwege de kosten ga je het niet doen omdat je zomaar een opleiding moet kiezen. Je moet het wel echt willen.” Dat merkt ze ook aan de sfeer in de klas. “Mijn klasgenoten zijn veel gemotiveerder om examens te behalen. Natuurlijk heb je er altijd een paar bijzitten die dat niet zo hebben, maar wel minder dan bij andere opleidingen. Een groot deel in de klas betaalt de opleiding ook zelf – soms betaalt het bedrijf waar ze werken gedeeltelijk mee.”

De juiste keuze

Merel is de enige managementondersteuner op haar werk. “Ik merk dat ik de zelfstandigheid heel fijn vind. Ik leer veel van het zelf uitzoeken en ook van mijn eigen fouten. Voor sommige mensen werkt het meekijken over de schouder van een collega misschien beter, maar dit werkt voor mij. Soms zit ik ook te struggelen hoor, dan kijk ik op internet of ga ik iemand bellen om te vragen hoe ik iets aan moet vliegen. “
 
Merel zou graag verder willen groeien naar de functie van officemanager, omdat je dan meer zicht op het grote geheel hebt. “Als officemanager kijk je bij problemen verder naar wat er precies aan de hand is. Nu kan ik ook oplossingen bedenken voor problemen, maar dan heb je meer een visie op de lange termijn.”

Wat zou ze mensen aanraden die twijfelen of dit vakgebied wat voor hen is? “Je moet echt kijken: wat wil ik? Wat vind ik écht leuk? Professionaliteit, representatie en gastvrijheid zijn heel belangrijk. Dat moet dan wel echt in je zitten.”

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Wil jij net als Merel een opleiding volgen waarmee je impact kunt maken in je werk? Start in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.
 
Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer!