Hoe presenteer je jezelf het best als je thuiswerkt? Style- en imagocoach Nynke Politiek legt uit

Door style- en imagocoach Nynke Politiek

Sinds de coronacrisis zijn we ons nog meer gaan richten op online vergaderen, social media en andere online platforms. Een flinke verandering. Voorheen bedachten we de avond voor een belangrijke vergadering of presentatie wat we gingen aantrekken. Nu kiezen we steeds vaker voor gemak en gaan we minder bewust om met wat we uitstralen. Herkenbaar?

Communicatie door kleding

Als imagocoach geef ik trainingen en workshops over personal branding. Een belangrijk onderdeel is het maken van een goede vertaalslag van identiteit naar kleding. Kleding en je uiterlijke presentatie is het eerste communicatiemiddel dat je hebt, en een belangrijke! Want binnen 7 seconden worden we gescreend door degene die we tegenover ons hebben. Het gekke is: niemand doet dit bewust, maar we doen het allemaal. En dit heeft consequenties voor het verdere contact of, in geval van een sollicitatie, of je ‘in’ of ‘out’ bent. 

Zelf invloed uitoefenen op je uitstraling

Bedenk voordat je jezelf online of offline gaat presenteren wat je graag zou willen uitstralen of welke indruk je wilt overbrengen. Bedenk ook dat je, als je dit weet, dit door kleding heel makkelijk kracht kunt bijzetten. Dit middel is veel machtiger en krachtiger dan je denkt en het werkt ook als je vanuit huis werkt. Je ziet elkaar ook als je gaat videobellen. En juist omdat we elkaar via een beeldscherm bekijken, kun je goed zien wat de ander draagt.

Wat wil je bereiken?

Dat betekent dat je kleding aantrekt waarin jij het beste van jezelf laat zien, ook al zie je elkaar alleen via de webcam. Ga jij bijvoorbeeld altijd voor kwaliteit en ben je perfectionistisch? Laat dat dan ook zien in je goed verzorgde kleding en uiterlijk.
 
Of sta jij bekend om je humor en zorg jij ervoor dat je hiermee de communicatie op gang houdt? Geef deze kwaliteit dan ook een rol in je kleding door te werken met bijzondere en unieke details. Er ontstaat een balans in wat je zegt, doet en laat zien. Hiermee vergroot je je impact!

Verbeter je zelfvertrouwen

Kleding lijkt soms oppervlakkig, maar heeft een grote impact op het maken van een goede indruk. Wat nog belangrijker is: kleding heeft enorm veel effect op ons zelfvertrouwen en zelfbeeld, zelfs als je vanuit huis werkt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als we een andere functie ambiëren, we ons hiernaar moeten kleding. Kortom, je doet net even extra je best met combineren of je draagt in plaats van een vest een te gek colbertje. Doe er je voordeel mee en ervaar!

Hoe kun je met jouw zakelijke kleding spelen en sturen in wat je wilt bereiken?

Voor mij zijn er 3 kernpunten die centraal staan tijdens mijn adviezen: zelfvertrouwen, zelfbeeld en uitstraling.
Deze 3 factoren zorgen voor een ‘eigen’ uitstraling en maken je onderscheidend en uniek. 
 
Bij het maken van een goede indruk zijn er een aantal belangrijke pijlers. Zorg voor een goede balans tussen je communicatie, houding, kleding en presentatie! Maak verbinding op een manier die bij jou past. Hierbij kan kleding op een ‘speelse’ en ‘eigen’ manier ingezet worden. 
 
Bij een belangrijke afspraak kiezen we vaak voor eenzelfde outfit. Dat voelt veilig, maar sluit de outfit ook goed aan bij je doel, boodschap en ambitie? Bekijk je kleding eens goed en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat vertel ik met mijn kleding?
  • Wat voor effect hebben de kleuren op mijn uitstraling?
  • Hoe kom ik over op beeld qua kleur?
  • Past de kleding goed bij mijn boodschap?
  • Ziet de kleding er nog goed en verzorgd eruit? Tip: Bekijk niet alleen je kleding kritisch maar kijk ook eens goed in de spiegel. Zitten je haren netjes? Draag bijvoorbeeld een natuurlijke lipgloss of lipstick voor een extra frisse uitstraling. Heb je een heel belangrijke afspraak, dan adviseer ik je om een lichte poeder te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je gezicht minder glimt en het geeft een ontspannenere uitstraling. 

Alles uit jezelf halen stopt dus niet op het moment dat we thuis zitten. Het gaat erom dat we ons bewust zijn van hoe we ons persoonlijk en zakelijk presenteren. Laat je juist nu van je beste kant zien. Jij bent ten slotte je eigen visitekaartje.
 
STYLE UPDATE laat jou en je bedrijf groeien in je zelfvertrouwen dankzij je uitstraling. Met coaching en advies op het gebied van imago, zakelijke kleding en overtuigend presenteren.

Een nieuwe baan via Schoevers Professionals

Wil jij deze tips inzetten om aangenomen te worden bij een nieuwe baan? Neem dan vooral ook contact op met Schoevers Professionals. Wij hebben momenteel veel vacatures voor supportprofessionals open staan.
 
Onze carrièrecoaches kunnen je allerlei interessante vacatures voorleggen. Plan een vrijblijvende (online) afspraak in om je mogelijkheden te ontdekken. Bel ons via 035 – 7 506 145 of mail naar info@schoeversprofessionals.nl om de afspraak te maken. Of bekijk direct de openstaande vacatures op onze website.