8 Tips voor de perfecte tentamenvoorbereiding

Tentamenweken. De terugkerende weken in je studiejaar waar je als een berg tegenop kunt zien. Mede omdat er soms zoveel vanaf hangt. Je maakt je zorgen over je propedeuse. Ga je het wel halen? Heb je er van tevoren genoeg aan gedaan? Met deze tentamenvoorbereiding zijn die zorgen verleden tijd en kun jij met een zelfverzekerd gevoel de tentamenweek tot een goed einde brengen.

1. Plannen, het allerbelangrijkste!

Je hoort het je docent vast nog zeggen: “Begin op tijd met leren en houd de planning aan door hoofdstuk 1 t/m 4 alvast door te nemen voor de volgende les.” Heb jij je wel eens aan deze afspraken gehouden? Jouw docenten zeggen dit niet voor niets. Met een goede planning verdeel je de lesstof op de juiste manier en houd je aan het einde van de periode tijd over om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor je tentamen. Je hoeft de planning zelf niet eens meer te maken, dat heeft de docent al voor je gedaan. Nog een groot voordeel: het scheelt je zoveel tijd en stress wanneer het tentamen nadert.

2. Doe actief mee tijdens colleges

Het lijkt misschien een open deur maar we willen deze tip toch benadrukken. Wist je dat er tijdens de colleges vaak lesstof wordt besproken die niet in de boeken terug te vinden zijn? Naast dat je tijdens college nieuwe dingen leert maakt de docent de uitleg veel visueler waardoor je het beter onthoudt. Hoe vaak heb jij tijdens het lezen van de tentamenstof een hoofdstuk opnieuw moeten lezen omdat je niet goed begreep wat er beschreven werd? De uitleg van de docent zorgt ervoor dat je tijdens het tentamen weer even terug gaat naar dat moment en binnen no time heb je jouw antwoord op papier.

3. De colleges vormen de rode draad

Het hele boek van binnen en van buiten leren is gekkenwerk en dat gaat je nooit lukken. Probeer daarom na iedere les het college thuis samen te vatten aan de hand van de sheets en gebruik daarbij je notities en de hoofdstukken uit je boek. Zie de colleges als een rode draad en verduidelijk het onderwerp voor jezelf aan de hand van je aantekeningen en boeken. Zo begrijp je het beter en houd je voor jezelf een duidelijk overzicht.

4. Lees voor het slapen gaan alles nog even door

Je onthoudt de tentamenstof pas echt goed als je voor het slapen gaan nog een keer alles doorleest. Je hoeft het niet in je hoofd te stampen maar doordat je het nog eens tot je neemt blijft het veel beter in je geheugen hangen omdat je onbewust met het onderwerp bezig bent. Ook dit doe je niet op het laatste moment maar iedere dag voordat je gaat slapen.

5. Oefen met tentamenvragen

Wanneer je voor jezelf het gevoel hebt dat je de lesstof begrijpt, ben je er nog niet. Je kunt jezelf namelijk testen door te oefenen met tentamenvragen. Probeer daarnaast te oefenen met studiegenoten door elkaar verschillende vragen te stellen. Op deze manier kom je er écht achter of je de tentamenstof begrijpt en kom je misschien wel tot nieuwe inzichten door de antwoorden van je studiegenoot. Doe dit niet één dag van tevoren want dat zorgt alleen maar voor stress. Houd er een paar dagen tussen zodat je de punten die nog onduidelijk waren nog een keer kunt herhalen.

6. Rust goed uit

Niets is vervelender dan uitgeput het tentamen in gaan. Wie een dag van tevoren tot in de late uurtjes keihard heeft gewerkt om alles door te nemen herkent dit waarschijnlijk wel. Je bent moe, je concentratie is ver te zoeken en je bent gefrustreerd op jezelf omdat je niet eerder begonnen bent. Stop de dag van te voren rond een uur of 21:00 uur ’s avonds en pak genoeg rust. Zet je wekker op tijd en neem de tentamen stof nog één keer door. Je goede voorbereiding maakt dat je écht wel mag ontspannen.

7. Leg je spullen klaar voor de volgende dag

De dag van het tentamen moet vlekkeloos verlopen. Stress om je collegekaart, het ontbreken van een pen of een knorrende maag kun je er allemaal niet bij hebben. Pak daarom een dag van tevoren je tas zodat je niet last minute nog dingen moet regelen. Dit haalt je alleen maar uit je concentratie. Vertrek op de dag zelf iets eerder van huis zodat onverwachte zaken op de route niet direct voor stress zorgen.

8. Geloof in jezelf

Bewaar voor jezelf de rust en ga op de dag van het tentamen niet nog van alles doornemen met je studiegenootjes. Dit zet je alleen maar aan het denken waardoor je gaat twijfelen, terwijl dat nergens voor nodig is. Heb vertrouwen in jezelf want met deze voorbereiding kun jij alles aan. Succes!