AskEmily: Hoe haal ik het meest uit mijn sollicitatie?

Hoi Emily,

Als office assistant bij een klein bedrijf kwam ik onlangs een leuke vacature tegen voor de functie van officemanager bij een grotere organisatie. Deze functie houdt ook leidinggevende taken in. Hoewel ik enthousiast ben, moet ik eerlijk toegeven dat het me ook wat onzeker maakt. Het voelt als een grote sprong die ik misschien niet durf te nemen. Heb je tips hoe ik mij het beste kan presenteren tijdens het sollicitatieproces om te laten zien dat ik helemaal klaar ben voor deze nieuwe stap?

#AskEmily

Emily: “Het is heel begrijpelijk dat een sollicitatie voor een functie met meer verantwoordelijkheid best spannend is. Gelukkig zijn er genoeg tips om ervoor te zorgen dat jij straks tijdens het sollicitatiegesprek stevig in je schoenen staat. Jij kan dit, en zo overtuig je jouw toekomstige werkgever hiervan:

Zet je competenties op een rij

Je begint door voor jezelf op te schrijven waarom jij ervan overtuigd bent dat je klaar bent voor deze nieuwe uitdaging. Waar liggen jouw krachten en waarom passen die perfect in het plaatje van de functie waar je op solliciteert? Als je jouw antwoord op deze vraag van tevoren goed weet te onderbouwen, gaat de rest vanzelf!

Hoe pak je dat dan het beste aan? Begin bij een analyse van je vaardigheden en ervaring. Zet voor jezelf op een rijtje welke vaardigheden jij nu al hebt die nodig zijn voor de functie die je ambieert. Denk hierbij aan jouw organisatievaardigheden, communicatieve kracht, probleemoplossend vermogen, leiderschapskwaliteiten, enzovoorts. Benoem specifiek de ervaring die je in jouw eerdere functies hebt opgedaan die relevant kunnen zijn voor je nieuwe rol.

Tweak je cv

Belangrijk is ook dat je jouw cv aanpast aan de functie waar je op solliciteert. Geef specifieke voorbeelden van projecten die je hebt geleid, taken die je op je hebt genomen en resultaten die je hebt behaald. Laat via je cv aan je nieuwe potentiële werkgever zien dat jij de rol waar je op solliciteert goed begrepen hebt en weet wat nodig is om de functie goed uit te kunnen oefenen. Haal niet-relevante ervaring weg, dat laat zien dat je een goed beeld hebt van wat relevant is voor jouw toekomstige baan.

Straal jouw leiderschapskwaliteiten uit

Je moet je leiderschapskwaliteiten niet alleen benoemen, maar ook zelfverzekerd uitstralen tijdens het gesprek. Wees open over je ambitie om je verder te ontwikkelen en die volgende stap in je carrière te maken. Wanneer jij laat zien dat je graag de leiding over je eigen carrière pakt, geef je de indruk dat je ook in andere situaties de leiding kunt pakken wanneer dat nodig is.

Benadruk jouw leergierigheid

Wanneer je in een nieuwe positie springt, is het begrijpelijk dat je daar een beetje onzekerheid bij voelt. Tackel dat door je enthousiasme en bereidheid te tonen om te leren en te groeien. Benadruk dat je graag trainingen volgt of andere stappen zet om vooruitgang te boeken en eventuele hiaten in je ervaring en kennis op te vullen. Wees eerlijk over je kwaliteiten en je ontwikkelpunten en laat zien wie je écht bent. Alleen dan ziet de werkgever wat jij in jouw nieuwe functie te bieden hebt.

Stel veel vragen!

Het is niet alleen belangrijk dat jij jezelf als perfecte kandidaat schetst voor de werkgever. Het bedrijf en de functie moet ook in jouw straatje passen. Stel dus zelf ook voldoende vragen om erachter te komen wat je straks van je nieuwe functie, je nieuwe werkomgeving en toekomstige collega’s kunt verwachten. Past de bedrijfscultuur bij jou? Is de inhoud van de functie wat jij voor ogen had? Op deze manier kom je er niet alleen achter of de functie iets voor jou is, maar laat je ook een gezonde dosis interesse en motivatie zien om er ook écht iets van te maken met elkaar!’’

Antwoord op al jouw carrièrevragen?

Emily staat klaar om je te helpen! Elke maand behandelt ze cases die te maken hebben met het vinden van een nieuwe baan, het overwinnen van obstakels, cv-advies, sollicitatietips en nog veel meer. Stuur je vragen naar ealimoenadi@schoevers.nl en ontvang persoonlijk advies van Emily. Zo helpt Emily je op weg naar een bloeiende carrière. #LetsGrow.