Wat doet een projectmanager?

Krijg jij er energie van wanneer je alles tot in de puntjes kunt regelen en organiseren? Dan zit er misschien wel een projectmanager in jou. Van de tekentafel tot het eindresultaat, als projectmanager zorg jij ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Bij Schoevers ontwikkel je de skills die je nodig hebt om de onmisbare schakel te worden binnen elk project. Ontdek hier of een carrière als projectmanager bij jou past. 

Bekijk onze opleidingen voor projectmanagers

De rol van de projectmanager 

Projecten zijn planmatige processen binnen een organisatie met een duidelijk begin en eind. Meestal wordt zo’n project uitgevoerd in teamverband. In de rol van projectmanager ben jij de belangrijkste schakel binnen het projectteam. Je stelt het projectplan op, haakt de juiste specialisten aan, bewaakt de voortgang en zorgt ervoor dat iedereen de juiste middelen en informatie heeft om hun taken uit te voeren. Hierbij heb je veel contact met zowel interne collega’s als externe partners, leveranciers of klanten. 

De competenties van een projectmanager 

Als projectmanager heb je verschillende competenties nodig. Veel van die competenties zoals organisatievermogen, communicatievaardigheden en een klantgerichte mindset hebben raakvlakken met het vakgebied van de supportprofessional. Projectmanagement is dan ook een mooi carrièreperspectief voor elke supportprofessional die graag meer wil doen met haar organisatietalent. Deze competenties heb je in elk geval nodig: 

Helikopteroverzicht 

Projecten zijn vaak complex en bestaan uit meerdere fases en onderdelen waar verschillende personen bij betrokken zijn. Als projectmanager is het belangrijk dat jij het overzicht goed kunt bewaren en ervoor kunt zorgen dat alle losse schakels samen het uiteindelijke doel bereiken. 

Leiderschap

Als projectmanager maak je de overstap van ondersteuner naar leider. Binnen het projectteam heb je te maken met veel betrokkenen waar je sturing aan geeft. Je hebt de regie in handen, neemt beslissingen, geeft opdrachten en bent voor iedereen het aanspreekpunt bij vragen. 

Communicatieskills 

De mensen waarmee je werkt binnen een project zijn naast dat ze een team zijn ook allemaal individuen met hun eigen belangen en behoeften. Daarom heb je als projectmanager goede gesprekstechnieken en overtuigingskracht nodig. Ook moet je kunnen omgaan met weerstand. 

Beheersing tools 

Om een project efficiënt in goede banen te leiden zijn er veel handige digitale tools waar je gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan standaard programma’s als Excel, maar ook specifieke projectmanagmenttools als Trello en Slack. Als projectmanager moet je hier handig mee zijn. 

Schoevers-opleidingen voor projectmanagers 

Of je nu de stap wilt maken naar een carrière als projectmanager of binnen je huidige functie meer wilt doen met projectmanagement, bij Schoevers zijn er verschillende opleidingen die jou de handvatten aanreiken die je hiervoor nodig hebt. Ontdek welke opleiding in projectmanagement het beste bij jouw ambities past. 

HBO Programma Projectmanager 

12 maanden 

Met het HBO Programma Projectmanager ontwikkel je in één jaar alle kennis en skills die je nodig hebt om door te groeien naar de functie van projectmanager. Je leert alles over een succesvolle uitvoering van alle fases binnen een project en verdiept je in relatiemanagement. Ook ga je aan de slag met moderne projectmanagementmethodes als agile en scrum. 

Download de brochure

HBO Programma Event- en Projectmanagement 

6 maanden  

Vind jij het vooral leuk om evenementen te organiseren en ben je op zoek naar de beste aanpak? Met het HBO Programma Event- en Projectmanagement leer je in een half jaar hoe je op projectmatige wijze elk evenement tot in de puntjes verzorgt. Je ontdekt hoe je projectmanagement kunt gebruiken om elk evenement succesvol te organiseren.
 

Download de brochure

HBO Module Projectmanagement 

3 maanden 

Wil jij vooral in je huidige rol als supportprofessional meer doen met projectmanagement? Met de HBO Module Projectmanagement krijg je in korte tijd de juiste tools aangereikt om voor meer structuur in jouw projecten te zorgen. Je maakt kennis met agile en scrum en leert hoe je deze methodes kunt inzetten om in no-time een succesvol projectplan op te stellen en uit te voeren. 

Download de brochure

Projectassistent 

6 maanden  

Ben jij de belangrijkste ondersteuner van de projectleider binnen jouw organisatie? Met de Schoevers-opleiding tot Projectassistent focus je op de skills die je nodig hebt om een onmisbare steunpilaar te zijn voor het projectteam. Je leert op praktische wijze projectmatig te werken, de planning te bewaken en tijdens de uitvoering bij te sturen waar nodig. 

Download de brochure

Vacatures voor projectmanagers

Kun jij niet wachten om als projectmanager aan de slag te gaan? Bij onze werving- en selectietak Schoevers Professionals vind je regelmatig vacatures voor functies binnen projectmanagement. Daarnaast kun je voor, tijdens én na je Schoevers-opleiding bij onze carrièrecoaches terecht voor een persoonlijk advies over jouw loopbaan. Ben jij benieuwd welke vacatures er op dit moment beschikbaar zijn binnen projectmanagement? Neem snel een kijkje! 

“Ik vind de afwisseling in werkzaamheden bij projectmanagement prettig. Daarnaast geeft het mij voldoening om collega’s te ondersteunen in hun werk.”

-- Lisanne Kats-Bos over haar werk als projectsecretaris 

Veelgestelde vragen

Heb je ervaring nodig als projectmanager? 
Wat doet een projectmanager?
Wat is het salaris van een projectmanager? 
Wat is het verschil tussen een projectassistent en projectmanager? 
Welke opleiding heb je nodig als projectmanager?