Zo combineer je je opleiding met je werk en je privéleven

Een uitdagende baan, een rijk privéleven en misschien zelfs wel een gezin of andere zorgtaken: waarschijnlijk heb je al een behoorlijk vol leven. Hoe voeg je dan ook nog een opleiding toe aan deze mix? Bekijk de 6 tips over hoe je je opleiding kunt combineren met je baan en je privéleven.

Zoom even uit

Een goede planning is het halve werk. In een week zitten 168 uur, waarvan we er ongeveer 56 slapen en ongeveer 40 werken. Dat betekent dat er nog 72 uren over zijn voor andere dingen. Natuurlijk komen daar veel ‘verplichte’ dingen bij, zoals douchen en eten, maar er blijven alsnog veel uren over! Probeer eens een week te tekenen, waarbij je alleen de tijdsgebonden verplichtingen er al inzet, en kijk: wanneer in de week heb ik tijd om te studeren? Kan ik misschien iets verschuiven? Hoeveel wil ik dan doen? Wat als ik het niet helemaal afkrijg?

Maak een plan dat bij jóu past. De een wil iedere dag een beetje doen, de ander doet liever alles in één keer. De een kan goed studeren in de trein, de ander heeft die tijd echt even nodig om te ontspannen. Niets is fout. Als je studeert op een manier die bij jouw ritme past, krijg je uiteindelijk het meest gedaan.

Kies het dagdeel dat bij je past

Heb jij graag les in de avond, zodat je het weekend vrij kan houden? Of wil je juist liever les op zaterdag, zodat je met een fris hoofd kan studeren? Of wil je het liefst je vrije woensdag of vrijdag inzetten om te studeren? Bij Schoevers kan het allemaal. We bieden opleidingen doordeweeks overdag, doordeweeks ’s avonds en op zaterdag. Zo is er altijd wel een moment dat het best past in jouw leven.

Studeer vanuit huis met virtual classroom of e-learning

Bij Schoevers bieden we klassikale lessen, maar ook virtual classroom en e-learning. Virtual classroom is net als het volgen van een klassikale les: je volgt de les op een vast tijdstip met dezelfde groep mensen, alleen doe je het vanuit huis. Dat scheelt weer reistijd. Je kunt direct na de les weer doorgaan met je andere bezigheden.

Via e-learning leer je zelfstandig, onder begeleiding van een docent. Dat houdt in dat je de lesstof leest en opdrachten maakt wanneer het jou uitkomt. Bovendien ga je in je eigen tempo door de stof heen. Dat scheelt veel tijd en je kunt het makkelijk inplannen in je eigen agenda, naast je werk en sociale activiteiten.

Creëer een back-up-studiemoment

Niets levert zoveel (tijd)stress op als achterlopen op de lesstof. Als je iedere week de stof bijhoudt, stapelt het zich niet op en blijft het te overzien. Houd je dus ook echt aan je plan. Twijfel je of je plannen niet te ambitieus zijn? Je kunt ook een extra tijdsslot inplannen voor als je niet zeker weet dat het gaat lukken. Stel, je volgt les op maandagavond. Dan kun je bijvoorbeeld plannen dat je woensdagochtend en donderdagochtend vóór je werk gaat studeren, en dan voor de zekerheid extra tijd plannen op zondagmiddag. Krijg je het niet op tijd af, dan kun je op dat tijdstip alsnog gaan studeren. Krijg je het wel al op donderdagochtend af, dan heb je weer wat tijd ‘cadeau’ gekregen.

Onthoud: een opleiding van Schoevers is heel anders dan een voltijdstudie

Misschien ben je huiverig om te gaan studeren omdat het je doet terugdenken aan je fulltime-studie een aantal jaar terug. We kunnen je dan geruststellen: onze opleidingen zijn echt anders. Ze zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor drukke professionals. Je leert niet om het leren, maar bent puur praktijkgericht bezig. Je hebt er ook iets aan op je werk – de volgende dag al. Je ervaart direct leerrendement en kunt dingen toepassen in je werk waardoor je beter en wellicht ook weer efficiënter gaat werken. Zo bespaart je studie je dus eigenlijk tijd!

Onthoud: de duur van de opleiding is te overzien

Nog een geruststelling: de meeste opleidingen bij Schoevers duren enkele maanden, met een enkele uitschieter van een paar jaar voor bijvoorbeeld een hele HBO Bachelor. Dat is een periode die te overzien is. Je zult dus niet voor de rest van je carrière bezig zijn met deze opleiding. Zie het als een investering die zich snel zal uitbetalen doordat je (nog) beter wordt in je werk en misschien zelfs promotie maakt. Alles gaat voorbij: geniet dus van je opleiding zolang het duurt!

Start nu met je opleiding

Ben jij klaar om te gaan studeren? Start dan na de zomer al met je Schoevers-opleiding! Onze opleidingen gaan namelijk alweer bijna van start. Bekijk snel het aanbod en schrijf je in.

Contact met Schoevers

Heb je nog vragen over studeren bij Schoevers? Of wil je persoonlijk advies bij je studiekeuze? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 506 140 of via onze website. Zij vertellen je graag meer en geven je advies op maat.