De opmars van de VA: waarom jij ook de overstap zou moeten overwegen

De Virtual Assistant (VA) wint steeds meer aan terrein op de arbeidsmarkt. Opleidingsinstituut Schoevers ziet dit al jaren toenemen met een flinke stijging in de vraag naar VA-opleidingen. Het grote voordeel aan werken als VA? “De vrijheid: ik bepaal zelf voor wie ik werk en wanneer ik werk.”

Een baan als Virtual Assistant lonkt nu thuiswerken geen taboe meer is en bedrijven personeelstekorten steeds vaker oplossen met zzp-krachten. Volgens Schoevers Opleidingen is het dan ook een slimme keuze om de overstap naar een baan als VA te overwegen.

Van de werkvloer naar de digitale omgeving

De tijden waarin we standaard onze plek innemen voor het kantoor van de manager of directeur zijn voorbij. Vooral omdat die manager nu zelf ook graag thuis werkt. Onze taken zijn steeds meer van de werkvloer naar de digitale omgeving verplaatst. Met die ontwikkeling is er ruimte ontstaan voor meer flexibiliteit en vrijheid. Jij bepaalt jouw eigen werkdag en dat biedt mogelijkheden voor supportprofessionals die zich niet willen binden aan een kantoortijd of -plek.

Om supportprofessionals in de behoefte te voorzien om zich te ontwikkelen tot VA, introduceerde Schoevers een aantal jaren geleden al diverse opleidingen in haar aanbod die speciaal ingericht zijn op de (digitale) toekomst van ons vak. Het aanbod is sinds kort verder uitgebreid met de training AI voor de Supportprofessional.

Meer zelfstandigheid

Parallel aan deze digitale transformatie loopt de groeiende behoefte aan meer ownership in ons werk. In Nederland groeit het aantal zzp’ers hard. In 2023 zijn het er al 1,2 miljoen, een stijging van 11% ten opzichte van 2022 in de leeftijdsgroep 25 tot 40 jaar. Vooral de jongere generaties werken liever niet meer voor een baas. Zij willen meer zeggenschap over werktijden, een beter loon, maar ook zinvol werk.

Supportprofessionals staan altijd klaar voor een ander, maar in de loop der jaren is de behoefte aan meer zelfstandigheid wel degelijk gegroeid. We weten precies hoe belangrijk ons werk is en zijn ons er goed van bewust dat onze manager niet zonder ons kan. Met dat besef is ook de behoefte gegroeid om zelf de leiding te nemen over ons eigen werk. We willen een ander dolgraag ondersteunen, maar dan wél op een manier waar we zelf ook gelukkig van worden.

Eigen werktijden, eigen voorwaarden

De touwtjes in eigen handen kunnen nemen is voor veel supportprofessionals in deze tijd een voorwaarde. Als Virtual Assistant is dat precies wat je doet: zelf bepalen waar, wanneer en vooral ook met wie je werkt. Je bent eigen baas en bepaalt je eigen werktijden en voorwaarden. Daar komt bij dat opdrachtgevers jou in deze krappe arbeidsmarkt zo hard nodig hebben, dat je binnen no-time je eerste klanten binnensleept. Je eigen onderneming beginnen als supportprofessional was nog nooit eerder zo binnen handbereik!​

Het is dan ook geen verrassing meer dat supportprofessionals steeds vaker neigen naar een baan als Virtual Assistant. In het eerste kwartaal van 2021 stonden er 1.169 VA’s ingeschreven bij de KvK, acht keer zoveel als tien jaar eerder. En de stijging zet door, vooral nu de lonen op veel plekken niet snel genoeg meegroeien met de inflatie. Je eigen tarief bepalen is dan extra aanlokkelijk.

Stijgende tarieven

VA worden is niet alleen een slimme keuze omdat je eigen baas bent, met jouw eigen werktijden en eigen werkplek thuis, maar ook omdat het steeds beter verdient. Uit onderzoek van 2020 bleek dat het uurtarief van VA’s tussen de 40 en 60 euro per uur ligt. Volgens het Financieele Dagblad komen tarieven van 70 euro per uur in 2023 steeds vaker voor. Die tarieven kunnen gevraagd worden, omdat personeelstekort ook bij supportprofessionals speelt. Bedrijven maken steeds vaker gebruik van interim zzp’ers om gaten in hun personeelsbestand op te vullen.

Tips voor (toekomstige) virtual assistants

Overweeg jij een carrière als virtual assistant? Lees over Linda de Jong, die een opleiding bij Schoevers volgde en als zelfstandig VA aan de slag ging. Wat voor haar het grote voordeel is aan werken als VA? “De vrijheid! Ik bepaal zelf voor wie ik werk en wanneer ik werk. Soms ben ik de hele ochtend met mijn hobby bezig en werk ik juist in de middag en in de avond.”

Kun jij nog meer tips gebruiken? Download het gratis E-zine van Schoevers: jouw ultieme gids naar een carrière als Virtual Assistant. Of bekijk de opleiding Virtual Assistant (VA) of de module Tools voor de Virtual Assistant van Schoevers.