Toelichting MBO

De MBO-opleidingen van Schoevers zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen met werkervaring. Voor mensen zoals jij dus! Daarom hebben wij een speciale werkwijze ontwikkeld: 

  • De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Je rondt steeds een onderdeel af voordat je met het volgende doorgaat 
  • Na afronding van een MBO-opleiding niveau 3 of 4 ontvang je een officieel erkend diploma 
  • Volg je een deelprogramma op MBO-niveau, dan kan je na afronding hiervan doorstuderen naar een erkende MBO-niveau-opleiding 

Aanpak voor volwassenen 

De MBO-opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen die graag een erkend MBO-diploma willen behalen. Of je nu aan een carrièreswitch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt, het past allemaal bij de unieke aanpak. Je krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van praktijkgerichte docenten, zowel tijdens de klassikale bijeenkomsten als via de online leeromgeving. 

Erkende opleidingen 

Schoevers heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Schoevers erkende MBO-diploma's verstrekken. Dit betekent dat de diploma's van de MBO-opleidingen bij wet gelijkgesteld zijn aan die van reguliere onderwijsinstellingen. Onze opleidingen voldoen dan ook aan strikte kwaliteitseisen. 

Flexibel studeren 

De MBO-opleidingen zijn door heel Nederland te volgen op een of meerdere van de volgende manieren: 

  • ’s Avonds, overdag of op zaterdag 
  • Via e-learning 
  • In een virtual classroom 

Bij elke opleiding staat aangegeven waar de opleiding wordt verzorgd en wanneer je kunt starten. 

Deelprogramma's en doorstromen 

Behalve volledige, erkende MBO-programma's bieden wij ook interessante deelprogramma's aan. Deze deelprogramma's maken deel uit van een volledige opleiding en voldoen dus aan dezelfde kwaliteitscriteria als de volledige opleidingen. Een belangrijk voordeel van deelprogramma's is dat je precies die onderwerpen kunt kiezen die jou aanspreken. Je kunt na het deelprogramma besluiten dat je je wilt inschrijven voor de volledige, erkende opleiding. Je krijgt dan mogelijk bij inschrijving vrijstelling voor de gelijknamige onderdelen die je hebt behaald. Met deze vrijstellingen studeer je vervolgens versneld verder naar een erkend MBO-diploma. 

Erkend MBO: intake en begeleiding 

Voorafgaand aan de opleiding heb je een telefonisch intakegesprek. Daarin wordt met je doorgenomen hoe de opleiding aansluit op jouw wensen en mogelijkheden. Tijdens de opleiding heb je een professionele studiebegeleider. Deze begeleider heeft regelmatig contact met je en is tijdens de hele opleiding beschikbaar voor vragen. Naast deze persoonlijke begeleiding bieden we een online begeleidingsprogramma waarin je uitleg krijgt over klassikale bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten krijg je uitleg over de opbouw van je opleiding, de voorbereiding van de bijeenkomsten en de examens, het maken van een planning, het schrijven van een verslag en andere zaken waar je tegenaan loopt. Zo helpen we je met zorgvuldige en persoonlijke begeleiding naar het erkende MBO-diploma. 

Werkomgeving en stage 

Leren doe je in de praktijk. Dit is dan ook het uitgangspunt voor alle MBO-programma’s. Dit geldt zeker voor de erkende opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Daarom loop je stage. Stage binnen het MBO heet BeroepsPraktijkVorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij je opleiding? Werk je 2 dagen per week (16 uur) en is het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan heb je gegarandeerd al een stageplek en kun je meteen tijdens de opleiding stage lopen: je werkplek geldt dan als stageplek. 

Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt of je via het Stage Instituut wordt aangereikt. Dit instituut koppelt vraag en aanbod aan elkaar en helpt je bij het zoeken in het stageoverzicht. In dit overzicht plaatsen bedrijven hun vacatures en kijken zij welke studenten zich hebben ingeschreven. Wij bemiddelen, adviseren en onderhouden de contacten met de bedrijven en instellingen. Zo helpen wij je bij de zoektocht naar de meest passende stageplek voor jou! Kijk op www.stageinstituut.nl voor meer informatie. Het aantal uren dat je stage loopt, is afhankelijk van welke niveau-opleiding je doorloopt en wordt met je doorgenomen in de intake. Tijdens je stage maak je diverse praktijkopdrachten. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit Schoevers. Je wordt bij je stage begeleid door je leermeester. Natuurlijk is een stage ook een hele goede manier om bij een toekomstige werkgever aan de slag te gaan. 

Taal- en rekenvaardigheden 

In de volledige, erkende MBO-opleidingen is deelname aan taal- en rekenvaardigheidsexamens een verplicht onderdeel. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, maak je daarnaast ook examens Engels en/of Duits. Wij bereiden je goed voor op de toetsen. Je maakt oefeningen om te zien wat je huidige niveau is. Als het niveau nog niet helemaal voldoet, is voldoende oefenmateriaal opgenomen om je vaardigheden op peil te brengen. Voor de taal- en rekenexamens worden examenkosten in rekening gebracht. Uitgebreide informatie over de examens en de wijze waarop je je kunt voorbereiden ontvang je bij de start van je opleiding. 

Afronding van modules en keuzedelen 

Alle beroepsgerichte modules worden met een examen afgerond. In de meeste gevallen is dit een praktijkgerichte opdracht. In sommige gevallen rond je de module af met een digitaal examen, mondeling examen of een praktijkexamen. De resultaten van deze examens worden met een cijfer op je resultatenlijst vermeld. Informatie over de examenvorm ontvang je bij aanvang van je opleiding. Tijdens de opleiding volg je ook een keuzegedeelte. Dat is een gedeelte van de MBO-opleiding waar je zelf de keuze maakt in een richting die je verdieping in je vak geeft of juist meer ingaat op verbreding. Je maakt je keuze afhankelijk van je eigen interesses en ook op basis van de mogelijkheden die er zijn. De omvang van het keuzegedeelte hangt af van het niveau waarop je de MBO-opleiding volgt. Je wordt tijdens de intake geïnformeerd wat deze keuze voor jou inhoudt. 

Toelatingsprocedure en dossiervorming 

Voor deelname aan de MBO-opleidingen niveau 3 en 4 gelden wettelijke toelatingseisen. Om in te stromen dien je in het bezit te zijn van een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau. 

Ook een overgangsbewijs naar het vierde jaar HAVO of VWO is voldoende. Voldoe je niet aan deze formele toelatingseisen, dan kun je door middel van een toelatingstoets mogelijk alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan je motivatie, je werkervaring en opleidingsachtergrond centraal. Wil je weten of je aan de formele instroomeisen voldoet? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. 

Vrijstellingsaanvraag 

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan namelijk al eerder aangetoond dat je de relevante onderwerpen op MBO-niveau beheerst. Bij je aanmelding wordt dit direct onderzocht. Je dient in alle gevallen certificaten/diploma’s te kunnen overhandigen. Een vrijstellingsaanvraag is kosteloos. 

Kostenoverzicht 

De betalingstermijnen worden verdeeld over de gehele opleidingsperiode. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). De erkende opleidingen zijn vrijgesteld van btw. Voor studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten geldt een btw-tarief van 9%, onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Je vindt de specifieke kosten van de betreffende opleiding op onze website www.schoevers.nl.