Hoe ik ervoor zorg dat ik proactief werk

Blog van Renate Smidt, Secretaresse van het Jaar 2019
Proactief handelen is noodzakelijk voor de supportprofessional anno 2019. Hoewel ik nog maar 5 jaar actief ben in ons vakgebied, heb ik de laatste jaren gemerkt dat er toch veel veranderd is. Vroeger kon de ondersteuner nog wel wegkomen met een wat afwachtende houding, maar dat is nu echt verleden tijd.

Om ons werk goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk om inzicht te verkrijgen in wat er speelt. Alleen als je goed op de hoogte bent, kun je proactief zaken oppakken, de urgentie bepalen en zien welke taken hiermee in verband staan.

Laat mij alles maar regelen

Persoonlijk vind ik deze proactieve houding heerlijk. Laat mij alles maar regelen. Dat heb ik van nature. Ik geloof wel dat je proactiviteit kan aanleren, maar ik denk dat het ook wel in het aard van het beessie moet zitten. Zelf kan ik niet goed tegen afwachten. Hierdoor heb ik snel de neiging om zaken zelfstandig op te pakken. Door in kaart te brengen wat er moet gebeuren en in welke volgorde, creëer ik een goed overzicht. Dit doe ik door middel van een to-do list of voor projecten door middel van een Gannt-grafiek. Zonder dit overzicht is het chaos in mijn hoofd en kan ik niet goed functioneren.

Proactiviteit en grenzen bewaren

Een nadeel van mijn proactieve houding is dat ik hierdoor sneller over mijn eigen grenzen heen ga. Dit heb ik een aantal maanden terug meegemaakt. Door altijd zo behulpzaam te zijn, maakte ik van het probleem van een ander mijn probleem. Doordat ik te veel mensen tegelijkertijd wilde helpen, kon ik mijn eigen werk voor mijn gevoel niet goed uitvoeren. Ik had helemaal geen overzicht meer. Dit heeft mij heel veel energie gekost.
Over mijzelf praten vind ik lastig. Maar uiteindelijk besloot ik toch te vertellen dat de situatie mij niet lekker zat. En wat bleek? Dit had ik veel eerder moeten aangeven! Mijn leerpunt is dat het niet erg is om hulp te vragen. Hoe zelfstandig je ook wilt werken, het is belangrijk om hulp te vragen als het echt nodig is.

Proactief in de Schoevers-opleiding

In mijn werk moet ik proactief zijn, maar ook in de opleiding die ik momenteel volg bij Schoevers (HBO Officemanager). Ik merk ook dat dit van me verwacht wordt. Bij de start van een module komt de online leeromgeving online. Vanaf dat moment weet ik op welke dagen ik een studiedag in Amsterdam heb, en hoeveel tijd ik heb om mij hierop voor te bereiden. Door dit tijdig te plannen ga ik goed voorbereid naar de studiedag en kan ik inhoudelijk de materie in.

Mijn tips om proactiever te worden

Wil jij proactiever worden? Dan wil ik je meegeven: creëer een goed overzicht voor jezelf. Hierdoor kun je stapsgewijs te werk gaan en de voortgang monitoren. Stel voor jezelf per dag een aantal doelen die je wilt behalen. Voor mijn gevoel werkt het altijd fijn om taken te kunnen afstrepen. Als je met een planner werkt kun je de historie terugzien en je eigen productiviteit bijhouden. Weet waar je goed in bent, en wees hier ook open over.

En dan nog het punt wat we allemaal lastig vinden: ‘nee’ zeggen. Ook dat hoort bij een proactieve houding, want het zorgt ervoor dat je de taken die je al hebt beter uit kunt voeren. Misschien voelt het wat tegennatuurlijk, maar voorzien dat iets je niet lukt maakt je júist productief.