Studiefinanciering

Als je een voltijdopleiding bij Schoevers volgt, dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. MBO-studenten moeten wel ouder zijn dan 18 jaar om studiefinanciering aan te vragen. De bekendste studielening is een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), ook wel studiefinanciering of stufi genoemd. Deze studiefinanciering via DUO bestaat uit verschillende onderdelen, die van toepassing zijn op MBO- of HBO-studenten.

Basisbeurs (MBO)

MBO-studenten krijgen een basisbeurs. Dit is een vergoeding die wordt uitgekeerd in de vorm van een prestatiebeurs. Als je thuiswonend bent, krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je uitwonend bent. Studeer je op MBO-niveau 3 of 4, dan is de basisbeurs in eerste instantie een lening, maar als je je diploma binnen 10 jaar haalt, wordt deze lening een gift.

Extra lening (MBO)

Naast de basisbeurs kun je als MBO-student tegen een voordelige rente een lening afsluiten bij DUO. Deze lening kan een goede aanvulling zijn op de inkomsten van een bijbaan. Je mag zelf bepalen hoeveel je per maand leent. Wel is er een maximaal leenbedrag vastgesteld.

Studievoorschot (HBO)

Omdat HBO-studenten geen basisbeurs krijgen, hebben zij recht op een studievoorschot. Dit is een lening bij DUO. Voor studenten die niet kunnen rondkomen, kan het studievoorschot een goede aanvulling zijn. Hoeveel je leent, mag je (tot een maximaal bedrag) zelf bepalen. Je kunt het leenbedrag maandelijks aanpassen. Zo kun je de lening bijvoorbeeld stopzetten of verlagen in een periode waarin je wat meer verdient, of juist hoger zetten als je fulltime stage gaat lopen en daardoor tijdelijk niet kunt werken.

Collegekrediet (HBO)

HBO-studenten kunnen een collegekrediet krijgen. Collegekrediet is een lening voor je collegegeld, boven op het studievoorschot dat je (eventueel) leent. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijke collegegeld vast. Als je aan een particuliere instelling studeert, betaal je instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt door de hogescholen en universiteiten zelf vastgesteld. Wanneer dit bedrag hoger is dan het wettelijke collegegeld, krijg je ook meer collegekrediet.

Studentenreisproduct (MBO en HBO)

Met het studentenreisproduct kunnen studenten gratis of met 40% korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt als student kiezen uit een weekabonnement of een weekendabonnement.

Financieringsvoorbeeld

Dit fictieve rekenvoorbeeld is bedoeld om een indruk te geven van de mogelijke financiering van een HBO-opleiding. De daadwerkelijke studiefinancieringsbedragen kunnen variëren en zijn afhankelijk van diverse variabele factoren. Aan dit rekenvoorbeeld en de daarin opgenomen gegevens kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Inkomsten vanuit DUO per jaar

Aanvullende beurs: €4.655,04
Rentedragende lening: €5.757,12
Collegegeldkrediet €10.300,00
Totaal €20.712,16
 
Dit is een voorbeeld. Met de rekentool van DUO kun je berekenen hoe hoog jouw inkomsten vanuit DUO zijn.

Studielening HBO

Ben je HBO-student? Dan moet je de studiefinanciering na je studie terugbetalen. Het studentenreisproduct (OV) en de eventuele aanvullende beurs worden een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. Het studievoorschot en het collegekrediet moet je altijd terugbetalen.

Studielening MBO

Volg je een MBO-opleiding bij Schoevers, dan kom je in aanmerking voor een basisbeurs, een studentenreisproduct en (eventueel) een aanvullende beurs. Daarnaast kun je eventueel een extra lening afsluiten. De basisbeurs, het studentenreisproduct en de eventuele aanvullende beurs worden een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. Heb je een aanvullende beurs ontvangen? Die hoef je niet helemaal terug te betalen; de eerste twaalf maanden worden kwijtgescholden.

Studielening BKR

Veel studenten vragen zich af of hun studielening ook geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je een BKR-registratie hebt, kan het in de toekomst namelijk lastiger zijn om een lening af te sluiten – al is dit lang niet altijd het geval. Een studielening bij DUO wordt niet geregistreerd bij BKR, omdat de overheid dit als een ander soort lening ziet. Sluit je een studielening af bij een bank of kredietverstrekker, dan wordt de lening wel geregistreerd bij het BKR.

Leeftijd studielening

Voor zowel MBO-studenten als HBO-studenten geldt: op het moment dat de studiefinanciering bij DUO ingaat, moet je jonger zijn dan 30 jaar. Er geldt voor HBO- en WO-studenten geen minimale leeftijd voor studiefinanciering, je kunt deze dus ook aanvragen als je nog geen 18 jaar bent. MBO-studenten moeten wel ouder dan 18 zijn om studiefinanciering aan te kunnen vragen.
 
Kijk voor de volledige en actuele informatie op de website van DUO.

Alle voltijdopleidingen in één overzicht

Wil jij op je gemak al onze opleidingen bekijken? Vraag dan hier onze studiegids aan. Je kunt kiezen voor een studiegids van onze voltijdopleidingen.

Wij helpen je graag met een persoonlijk opleidingsadvies!

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08:00 uur tot 18:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via Whatsapp, van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur.

 ​     035 - 7 506 140
      06 - 10 454 608
      Stuur ons een bericht