Menu
Over Schoevers voltijd

Studeren met studiefinanciering HBO

Met Schoevers ben je meer waard en daarmee investeer je met onze opleidingen in een mooie carrière. Bovendien zijn er mogelijkheden om onze opleidingen te financieren, zodat ze toch betaalbaar zijn. Je kunt voordelig geld lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Deze studiefinanciering via DUO bestaat uit verschillende onderdelen, die van toepassing zijn op MBO- of HBO-studenten.

HBO

  • Studievoorschot
  • Studentenreisproduct
  • Aanvullende beurs
  • Collegegeldkrediet

MBO en HBO - Studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct kunnen studenten gratis of met 40% korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt als student kiezen uit een weekabonnement of een weekendabonnement.

MBO en HBO - Aanvullende beurs

Ook studenten met ouders die minder verdienen, moeten kunnen studeren. Daarom krijgen sommige van deze studenten een aanvullende beurs. Of je een aanvullende beurs krijgt en hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Met de rekentool van DUO kun je berekenen of je hier recht op hebt en hoe hoog het bedrag dan is.

HBO - Studievoorschot

Omdat HBO-studenten geen basisbeurs krijgen, hebben zij recht op een studievoorschot. Dit is een lening bij DUO. Voor studenten die niet kunnen rondkomen, kan het studievoorschot een goede aanvulling zijn. Hoeveel je leent, mag je (tot een maximaal bedrag) zelf bepalen. Je kunt het leenbedrag maandelijks aanpassen. Zo kun je de lening bijvoorbeeld stopzetten of verlagen in een periode waarin je wat meer verdient, of juist hoger zetten als je fulltime stage gaat lopen en daardoor tijdelijk niet kunt werken.

HBO - Collegegeldkrediet

HBO-studenten kunnen een collegegeldkrediet krijgen. Collegegeldkrediet is een lening voor je collegegeld, boven op het studievoorschot dat je (eventueel) leent. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijke collegegeld vast. Als je aan een particuliere instelling studeert, betaal je instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt door de hogescholen en universiteiten zelf vastgesteld. Wanneer dit bedrag hoger is dan het wettelijke collegegeld, krijg je ook meer collegekrediet.
 
Ben je HBO-student? Dan moet je de studiefinanciering na je studie terugbetalen. Het studentenreisproduct (OV) en de eventuele aanvullende beurs worden een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. Het studievoorschot (lening) en het collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen. Als je particulier onderwijs volgt, kun je ongeveer vijf keer meer collegegeldkrediet lenen dan in het reguliere onderwijs. Afhankelijk van jouw situatie kunnen de maandelijks te ontvangen en te lenen bedragen maximaal oplopen tot:

  Per maand Per jaar
 Studievoorschot (lening)  € 486,08  € 5.832,96
 Aanvullende beurs  € 344,40  € 366,50
 Collegekrediet  € 867,90  € 10.414,80
 Totaal  € 1.750,37  € 21.004,44