Menu
Opleidingsadvies

“Door mijn Schoevers-achtergrond weet ik altijd de juiste vragen te stellen”

Manou Marcello rondde in 2010 haar Schoevers-opleiding af naast haar baan. Ze was van plan om na haar emigratie naar Canada weer te werken als supportprofessional, maar alles liep anders dan verwacht. Manou: “Ik heb echt leren surfen op de golven.”

Van restauranteigenaar naar supportprofessional

“Samen met mijn ex had ik een restaurant. Maar dat was toch niet het leven wat ik wilde,” vertelt Manou. “Toen ben ik begonnen bij de gemeente Dordrecht als telefoniste. Ik vond het heel leuk en interessant om te weten wat er allemaal speelde in mijn woonplaats. Op een gegeven moment kon ik intern solliciteren bij Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten. Ik ben begonnen als receptioniste, maar op een dag had de directeur een secretaresse nodig. Iedereen wees toen naar mij, ze dachten dat ik hier wel de potentie voor had.”

Manou kreeg de baan en de directeur was heel blij met haar. Ze stelde voor dat Manou een opleiding zou doen. Dat werd Schoevers. “Het was geen moeilijke keuze, mijn tante is veertig jaar geleden ook opgeleid bij Schoevers, van haar heb ik alle goede verhalen gehoord over Schoevers. Ik heb de opleidingen gedaan en ben toen doorgegroeid tot officemanager. Later ben ik door de directeur gevraagd om mee te gaan naar Den Haag om te werken bij Ingrado, de landelijke vereniging voor leerplicht en RMC. Ik heb mijn vaste baan opgegeven om Ingrado verder te professionaliseren. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. En toen kreeg mijn man een baan in Canada.”

Nieuw in Vancouver

Manou was op dat moment zwanger. “Ik was wel in voor dit avontuur. Ik heb al mijn diploma’s van Schoevers naar het Engels laten vertalen zodat ik daar meteen aan de slag zou kunnen.” Maar toen ze eenmaal aankwam in haar nieuwe woonplaats Vancouver, bleek het nog niet zo makkelijk om aan de slag te gaan. “Er komt zoveel op je af als je in een ander land woont. Je moet zoveel dingen regelen. In Canada zijn kinderen onder de 1 ook nog eens te jong voor de opvang. Dus ik koos ervoor om thuis te blijven.”

Maar stilzitten deed ze niet: ze sloot zich aan bij de Vancouver Newcomers Club, waar ze vrouwen ontmoette die in hetzelfde schuitje zaten. “Met mijn Schoevers-ervaring kon ik veel helpen met het organiseren van bijeenkomsten voor het bestuur. Ik heb ook allerlei andere dingen gedaan, zoals evenementen organiseren, penningsmeester zijn, de website updaten en nieuwe leden werven.”
Het bracht haar veel – zoals het inzicht hoe belangrijk netwerken en connecties zijn. “Vooral tussen vrouwen onder elkaar. Hoe belangrijk het is om elkaar te supporten, te stimuleren, met elkaar in gesprek te gaan, mooie dingen uitspreken tegenover elkaar… met dat soort dingen was ik niet bezig in Nederland.”

Eigenlijk was ze van plan om een baan te zoeken in Canada, maar er gebeurde van alles. Zo was daar ineens de COVID-pandemie. “En toen kreeg ik wat tegenslag met betrekking tot mijn gezondheid,” zegt Manou. “Ik heb er inmiddels al een traject opzitten. Binnenkort gaan we weer terug naar Nederland, daar laat ik mij verder behandelen.”

Natuurlijk leven

Ook tijdens haar behandeling kwam haar Schoevers-achtergrond goed van pas. “Schoevers heeft me het organisatievermogen gegeven om hiermee om te gaan – om een helder beeld te krijgen, de juiste vragen te stellen,” vertelt Manou. “Mijn dokter was bijvoorbeeld heel blij met me omdat ik alles zo goed kon organiseren en de juiste dingen kon vertellen, omdat alles via de telefoon ging vanwege COVID.”

Naast haar behandeling is Manou zich ook gaan richten op natuurlijke gezondheid. “Ik heb mijn hele levensstijl veranderd. Ik ben anders gaan eten, heb een opleiding gedaan tot yogadocent. Ik ben echt de wellnesskant opgegaan. Ik ben aangesloten bij DoTerra, een bedrijf dat geneeskrachtige en essentiële olie maakt. Daar geef ik nu presentaties en workshops over. Mijn levensstijl is echt veranderd en ten goede. Ik werk nog steeds aan mijn cv, alleen nu op een andere manier. Maar ik mis wel een baan. Ik hoop dat ik dat binnenkort weer kan doen.”

Schoevers Kwaliteit Register

Onlangs heeft Manou zich ingeschreven voor het Schoevers Kwaliteit Register. “Mijn Schoevers-opleiding heeft me zoveel gebracht en ik wil dat blijven onderhouden. Ik wil graag geüpdatet blijven. Door het tijdsverschil kan ik niet aan de SKR-workshops meedoen, maar als ik terug ben in Nederland kan het wel weer.”

Schoevers blijft een belangrijke basis in haar leven, vertelt ze. “Een basis die me ook hier helpt bij het stellen van de juiste vragen, het maken van de notulen, belangrijke informatie onthouden. Aan timemanagement heb ik ook nog steeds veel. Ook kan ik mijn man helpen: hij is manager, door mijn achtergrond begrijp ik ook hoe hij qua belasting in zijn hoofd zit.”

Manou kijkt met plezier terug op haar Schoevers-opleiding, waar ze vrienden voor het leven maakte. “Schoevers was heel leuk. Na onze lessen gingen we vaak nog samen even naar de kroeg. We hebben nog steeds leuk contact. We zijn allerlei verschillende kanten op gegaan: de een is doktersassistent geworden, de ander een boksschool begonnen, iemand is bij de VNG gaan werken…” vertelt ze. “We blijven met elkaar praten en professionaliseren. We probeerden steeds het beste in onszelf te vinden, in werk en daarnaast. We willen allemaal veel uit het leven halen.”

De toekomst

Wat zijn haar toekomstplannen voor als ze weer in Nederland is? “Ik zou het hartstikke leuk vinden om opnieuw parttime bij een gemeente te werken. Weten wat er speelt in mijn woonplaats vind ik nog steeds heel belangrijk. Ik zou daarnaast ook voor mezelf willen beginnen op het gebied van wellness, bijvoorbeeld een eigen yogastudio beginnen en dan yoga geven op het strand. Ik vind het leuk om zoiets te organiseren, dat zit gewoon in me. En bij Schoevers ben ik hierin een professional geworden,” zegt Manou.

Ze heeft veel verschillende mogelijkheden. “Ik vraag me steeds opnieuw af: wat geeft het meeste energie? Wat geeft de meeste inspiratie? Je verandert steeds,” zegt Manou. “Ik heb de laatste jaren echt leren surfen op de golven. Er is altijd wel iets positiefs te zien. Mindset is alles. Dat ga je wel echt leren door dingen mee te maken. Ik ben niet alleen meer bezig met waar ik naartoe moet, maar sta ook stil en geniet van het moment.”

Schoevers Kwaliteit Register

Wil jij laten zien dat je als managementsupporter werkt op topniveau? Schrijf je in voor het Schoevers Kwaliteit Register (SKR®)! Dit is hét keurmerk voor startende en ervaren supportprofessionals. Het Schoevers Kwaliteit Register is een keurmerk waarmee je aantoont dat je op topniveau bent opgeleid. Lees hier meer over het Schoevers Kwaliteit Register en schrijf je in.

Het Schoevers Kwaliteit Register ®

Het Schoevers Kwaliteit Register is een keurmerk waarmee je aantoont dat je op topniveau bent opgeleid. Het SKR® wordt gecontroleerd door een onafhankelijke commissie en breed gedragen in het bedrijfsleven. Wie in het register opgenomen is, behoort tot een exclusief netwerk van ambitieuze managementondersteuners. (Potentiële) werkgevers zien meteen: jij levert Schoevers-kwaliteit.