Wat een ervaring: de “uitblinkerslunch” met het Koningspaar

7 december 2018 - de dag start rustig. Ik heb goed geslapen en kijk erg uit naar deze dag. Sinds de titel heeft mijn leven toch best op zijn kop gestaan, maar ik had het voor geen goud willen missen! De uitblinkerslunch is voor mij dan ook echt de kers op de taart.

Na een rit van bijna 2 uur kom ik aan bij het Paleis Noordeinde. Toch bijzonder wat zo’n oud historisch prachtig pand met je doet. Na controle van de Marechaussee parkeer ik mijn auto en loop ik over de rode loper de trap op. Bovenaan word ik ontvangen door een zeer vriendelijke meneer. Hij heet mij van harte welkom en verwijst mij naar het ontvangstgedeelte. De hal ziet er fantastisch uit. Helemaal van marmer, groot, Koninklijke allure en vooral die mooie grote trap. Daar wordt aan het einde van de dag ook de foto gemaakt.
 
Na mijn jas opgehangen te hebben, word ik via deze trap naar boven begeleid en tref ik daar de andere genodigden aan. Een van de adviseurs van het Koningspaar ontvangt mij en introduceert mij bij de gasten. Sommige gasten ken ik, sommigen ook niet. Ik voel me goed, maar ben ook wel gespannen. Rustig neem ik alles in me op en laat het maar over me heen komen.
 
Even later worden wij erop geattendeerd dat het Koningspaar eraan komt. Leuk! Hare Majesteit Koningin Maxima en Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander stralen zoals ik ze ook ken van tv. We worden door beiden hartelijk ontvangen. Iedereen feliciteert het paar met de verjaardag van Amalia. Nadat het Koningspaar met iedereen heeft kennisgemaakt,  worden we uitgenodigd voor de lunch en begeven wij ons naar een
prachtige zaal waar de tafels staan ingedekt. Het is een fijne maar vooral mooie ruimte met een bewerkt plafond en prachtige vloerbedekking. Je voelt het ‘veren’ als je erop loopt. De tafels zijn met zilver bestek en prachtig servies ingedekt voorzien van mooie Delfts Blauwe vaasjes met bloemen op prachtig linnen. De staf ziet er ook fantastisch uit in hun uniform. Echt Koninklijk en adembenemend.

Ik mocht de eer hebben om bij de Koning aan tafel te zitten. Anderhalf uur is er gekletst over o.a. voetbal, tv-programma’s en onze prestaties. Het eten was voortreffelijk. Het gezelschap was divers en daarom ook heel leuk. De Koning is heel toegankelijk en betrokken bij een ieder. Persoonlijk heb ik veel bewondering voor het Koningshuis. Een rol die we in mijn optiek niet moeten onderschatten. De vele reizen waarin zij de belangen behartigen zowel nationaal als internationaal. De wijze waarop zij maatschappelijk betrokken zijn maar vooral al hun inzet weten te combineren met hun privé leven. We mogen trots zijn op ons Koningshuis en hoe zij Nederland op de kaart zetten. Na de heerlijke lunch is het tijd voor een kopje koffie. We verlaten de zaal en gaan naar de koffietafel.
 
De tijd is voorbij gevlogen!  De gesprekken met de gasten waren vlot en open. Wat zo mooi is aan ons vak secretaresse, is dat het in iedere branche voorkomt. Diverse gasten spraken dan ook met mij over hun eigen secretaresse. En stiekem hadden we met z’n allen dezelfde gedachte dat het woord secretaresse niet weergeeft wat wij dagelijks doen. Misschien wordt het toch tijd voor een andere functiebenaming. Na de koffie worden we voor de groepsfoto verzocht naar beneden te gaan waarna we afscheid nemen van het Koningspaar. Met een onwerkelijk en overweldigend gevoel over me heen, begeleidt een hele vriendelijke meneer met paraplu mij over de rode loper naar de auto. Vol indrukken en grote mate van nederigheid vertrek ik terug naar Eindhoven. Het is een dag die ik nooit meer zal vergeten.
 
Jolanda Maasakkers
Secretaresse van het jaar 2018